Płatki ryżowe z truskawkami

Zazwyczaj nie mam czasu na fajne śniadanka. Zwykle robię sobie rano omlet lub jem kanapki - czyli coś na szybko - i uciekam na uczelnię. Gdy tylko znajdę więcej wolnego czasu staram się urozmaicać swój poranny posiłek. Tak było i tym razem, zwykłe płatki ryżowe i truskawki, a smakowały wyśmienicie i pięknie, świeżo wyglądały 🙂 Polecam wszystkim mój prosty sposób na udane rozpoczęcie dnia 😉
Składniki:

  • truskawki 100g,
  • wiórki kokosowe 2 łyżeczki,
  • 100 ml mleka,
  • 1/2 szklanki płatków ryżowych,
  • cukier 1 łyżeczka
Przygotowanie:
 

Proporcje podaję na 2 porcje. Truskawki płuczemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Dwie truskawki odkładamy do dekoracji. Następnie owoce kroimy w drobną kostkę. W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem. Dodajemy płatki i gotujemy przez 2 minuty ciągle mieszając. Masa powinna być gęsta (Jeśli będzie za rzadka dodajemy więcej płatków).

W dwóch szklaneczkach układamy warstwami truskawki i płatki. Wierzch każdej porcji posypujemy łyżeczką wiórek kokosowych i dekorujemy truskawką. Jest to bardzo proste, zdrowe śniadanie, poleca,. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź