Dziś mam dla Was propozycję na pyszną, kremową zupę, którą robi się dosłownie chwilkę. Cała praca polega głównie na starciu sera na tarce, chwilka na gotowanie i gotowe 🙂 Świetnie pasuje do niej ryż - zupa jest bardzo sycąca. Sprawdziłaby się również jako gorący dodatek do kanapek np. do drugiego śniadania, ale niestety nie miałam okazji tego sprawdzić, bo zniknęła z garnka bardzo szybko 🙂
Do swojej zupki użyłam oscypka, ale myślę, że można użyć równie dobrze innego sera.
Składniki:
- oscypek 100g,
- masło 1/2 łyżeczki,
- mąka 1/2 łyżki,
- bulion warzywny 1/2l,
- śmietana 18% 2 łyżki,
- ryż długoziarnisty 100g,
- koperek posiekany 1 łyżka,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- słodka papryka
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko. Oscypek ścieramy na małych oczkach tarki. Przygotowujemy bulion warzywny. Miękkie masło mieszamy z mąką i wkładamy do gotującego się bulionu, szybko mieszamy. Kolejno dodajemy ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Co chwilkę mieszając gotujemy na wolnym ogniu około 3 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Na talerz wykładamy porcję ryżu, tworząc kopczyk. Wlewamy gorącą zupę i od razu podajemy. Całość posypujemy świeżym koperkiem. Zamiast ryżu można użyć również grzanek lub groszku ptysiowego. Życzę smacznego 🙂