Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje kruchutkie ciasteczka o smaku pistacji. Ciastka są niezwykle kruche, bo przygotowane są z żółtek i dużej ilości tłuszczu. Ciasto przed wałkowaniem powinno być dobrze schłodzone, aby dało się je łatwo rozwałkować. Ciasteczka możemy zjeść same, możemy polać lukrem i posypać posiekanymi pistacjami lub przełożyć np. konfiturą malinową.
SKŁADNIKI (40 sztuk):
- 200g mąki pszennej,
- 175g zimnego masła,
- 80g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 100g zmielonych pistacji,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy ze zmielonymi pistacjami i cukrem pudrem. Siekamy razem nożem na stolnicy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy żółtka i chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na minimum 1h do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy foremek wycinamy okrągłe ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, termoobieg. Ciasteczka pieczemy około 8-10 minut, do lekkiego zarumienia.
Gdy ciasteczka ostygną to zdejmujemy je z blaszki.
Życzę smacznego!
Ciasteczka wyszły przepyszne ❤️
Bardzo się cieszę 😍