Witam słodko w Nowym Roku 2021! 2021 przyniesie nam duże zmiany, bo już za kilka tygodni przywitamy na świecie naszą córeczkę <3 Dlatego pewnie przepisów będzie pojawiało się mniej na blogu, ale zapewniam, że jak tylko uporam się z nową rzeczywistością to z przytupem do Was wrócę 🙂
A "Weekendowa Cukierenka" jeszcze w iście bożonarodzeniowym klimacie zaprasza na urocze świąteczne ciasteczka. Są to kruche ciastka przełożone kilkoma rodzajami dżemów i kremów. Użyłam do ich przełożenia: konfitury malinowej, z gorzkich pomarańczy, morelowej, jagodowej i kremu krówkowego. Wierzch ciastek oprószyłam cukrem pudrem. Wycinając w środku małe serduszko sprawdzą się także jako ciasteczka walentynkowe. Są szybkie i proste do przygotowania. Przy cieście kruchym bardzo ważne jest, aby było mocno schłodzone. Wkładamy zimne ciasto do gorącego piekarnika. Po przełożeniu ciasteczka przechowujemy w lodówce, bo zaczną mięknąć od dżemu.
SKŁADNIKI (15 sztuk):
- CIASTO KRUCHE:
- 200g mąki pszennej,
- 130g zimnego masła,
- 65g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- DODATKOWO:
- Dżem do przełożenia ciasteczek
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę siekamy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy cukier puder, żółtka i chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 1h do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy foremek wycinamy okrągłe ciasteczka. W połowie ciasteczek robimy otwór małej gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół) Ciasteczka pieczemy około 10-12 minut, do lekkiego zarumienia.
Gdy ciasteczka ostygną to przekładamy je dżemem. Ich wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Z podanych proporcji uzyskamy około 15 już złożonych ciasteczek. Oczywiście ich ilość będzie zależała od wielkości foremek.
Co zrobić, aby konfitura była taka stabilna w ciastkach, w kupnych jest ona taka trochę jak żelka i lubię taką a w moich domowych nigdy mi tak nie wychodzi, zdradzi Pani jakiś sekret by była błyszcząca i taka stabilna?
Może to kwestia odpowiedniej konfitury? W sklepowych ciastkach pewnie są jakieś dodatki, aby była taka bardziej galaretkowata, dłużej wytrzymała.
Tutaj do ciasteczek użyłam konfitury Bone Manam 😉