To pyszne i szybkie danie obiadowe można przygotować zarówno ze świeżego, jak i z mrożonego szpinaku. Gości w naszej kuchni bardzo często. Czasami pomijamy kurczaka i w piątki robimy na obiad jego wersję bezmięsną. Jego przygotowanie to góra 25 minut. W czasie, gdy gotuję się makaron robimy sos. Wiosną dostajemy mnóstwo świeżego szpinaku z działki od teścia. Wówczas przesmażam go na suchej patelni, odciskam z wody i mrożę. Dzięki temu przygotowanie mojego obiadu trwa jeszcze krócej. Do sosu polecam użyć gęstej śmietanki kremowej. Jeśli użyjecie płynnej to sos wystarczy zagęścić odrobiną mąki.
SKŁADNIKI:
- 450g świeżego szpinaku,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 300-400g śmietany kremówki 36%,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
- DO PODANIA:
- 500g makaronu
PRZYGOTOWANIE:
Świeży szpinak dokładnie myjemy i zostawiamy na sicie. Szpinak wkładamy na suchą patelnię i podgrzewamy do momentu zwiędnięcia. Trzymamy go chwilkę na ogniu, aby wyparowała z niego woda. Szpinak wykładamy na deskę i drobno siekamy nożem. Przed posiekaniem szpinak odciskamy.
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Oprószamy go solą i pieprzem. Cebulę obieramy i również kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Następnie dodajemy kurczaka. Smażymy razem do momentu aż kurczak się zarumieni. Często mieszamy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy. Na patelnię wkładamy posiekany szpinak i mieszamy z zawartością patelni. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Można dołożyć do niego także szczyptę słodkiej papryki i gałki muszkatołowej.
Na talerz wykładamy makaron i polewamy sosem. Możemy też makaron dodać na patelnię i wymieszać razem z sosem.
Do sosu używam gęstej śmietany kremowej 36%. Jeśli nasza śmietana jest płynna to sos można dodatkowo zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Możemy zamiennie użyć 450g rozdrobnionego szpinaku mrożonego.
A kiedy do kurczaka dodajemy szpinak?
Gdy kurczak się już zarumieni to wówczas dodajemy posiekany szpinak.
Mniam, pychotka 😋 🙂 Zdrowo i pysznie ❤️🙂
Cieszę się, że smakowało 😍