Nowy Rok 2020 powitaliśmy przepysznym ciastem, które dziś prezentuję Wam w "Weekendowej Cukierence". To wyśmienite ciasto bez pieczenia składa się zaledwie z 4 składników: podłużnych biszkoptów, masy kajmakowej, śmietany kremówki i serka mascarpone. Robi się je błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerza 😉 Jest już gotowe do zjedzenia po kilku godzinach. Niewiele czasu bowiem potrzeba, aby podłużne biszkopty zmiękły od kremu. Polecam gorąco jeśli lubicie szybkie i proste ciasta.
SKŁADNIKI:
- 270g podłużnych biszkoptów,
- 500g śmietany kremówki,
- 250g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 200g masy kajmakowej,
PRZYGOTOWANIE:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Aby śmietana dobrze się ubiła to musi być mocno schłodzona. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy chwilkę do połączenia składników. Następnie masę śmietanową dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia. A do drugiej dodajemy masę kajmakową i miksujemy do połączenia składników.
Foremkę 20x20cm wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie ciasno układamy podłużne biszkopty, jeden przy drugim. Ewentualnie biszkopty docinamy, aby pasowały do formy. Wykładamy równomiernie krem śmietankowy, wyrównujemy. Następnie układamy warstwę biszkoptów. Na biszkopty wykładamy krem kajmakowy i dokładnie wyrównujemy. Na wierzchu układamy ostatnią warstwę biszkoptów. Mieszamy ze sobą: 45ml wody, półtorej łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę cukru pudru. Taką mieszanką nasączamy biszkopty na samej górze. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie biszkopty zmiękną.
Życzę smacznego!
Przepis łatwy i szybki w wykonaniu. Nawet osoba bez wielkich zdolności kulinarnych sobie poradzi. Brakowało mi tylko sprecyzowania w przepisie ile % śmietanka ( nie jestem asem w kuchni wiec wolę mieć wszystko wytłumaczone 🙂 ). Ciasto wychodzi baaaardzo słodkie więc napewno poziom cukru na tydzień zaliczony 🙂 😀 ?? Goście byli zachwyceni wiec to chyba dobrze świadczy.
Tutaj zdjęcie środka jeszcze ???
Super wyszło, piękne 🙂 Bardzo mi miło!