Schab zapiekany z boczkiem i kurkami pod śmietanową kołderką

Tak przygotowany schab świetnie smakuje podany z ziemniakami. Możemy wszystkie składniki przygotować dużo wcześniej, a zapiec razem tuż przed podaniem.

Schab zapiekany z boczkiem i kurkami

Schab zapiekany z boczkiem i kurkami

SKŁADNIKI (8 porcji):

  • 1 kg schabu,
  • 500g kurek,
  • 250g wędzonego boczku,
  • 2 duże cebule,
  • 500g śmietany kremówki (30 lub 36%),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • Olej i masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy w plastry grubości 1 cm. Delikatnie rozbijamy mięso tłuczkiem najlepiej przez folię, aby nie poszarpać mięsa. Rozbite plastry oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schab partiami na rumiano z obu stron. Podsmażony schab układamy w dużym naczyniu żaroodpornym.



Kurki dokładnie płuczemy. Większe kroimy, a małe pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Wkładamy kurki i podsmażamy je do momentu aż cała woda z grzybów wyparuje.

Boczek kroimy w kostkę. Cebule obieramy i również kroimy w kostkę.

Boczek wkładamy na suchą patelnię i smażymy kilka minut. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze kilka minut aż cebula się zeszkli. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z kurkami. Doprawiamy całość solą i pieprzem.

Masę grzybową równomiernie rozprowadzamy na schabie.

Śmietanę mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu i wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy koperkiem.

Schab pieczemy 1 godzinę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:
1) 10 minut przed końcem pieczenia schab możemy posypać startym żółtym serem lub mozzarellą.

Schab zapiekany z boczkiem i kurkami

Schab zapiekany z boczkiem i kurkami





2 komentarzy

  1. Witam. Czy mrożone kurki mogą być? Pozdrawiam.

    • cukiereczek

      Tak, można użyć kurek mrożonych.

Zostaw odpowiedź