Jagodzianki z mascarpone

To już kolejny przepis na jagodzianki na blogu. Według mnie nie ma lata bez jagodzianek 🙂 Zazwyczaj jagody zbieramy sami. Jedynie w 2017r. musiałam jagody kupić, bo było strasznie sucho i w naszych lasach ich po prostu nie było. W tym roku udało nam się ich troszkę uzbierać także dziś zajadamy pyszne jagodzianki. Co wyróżnia dzisiejsze bułeczki od pozostałych? Dodatek serka mascarpone, który sprawia, że bułeczki są pyszne i mięciutkie, a także długo utrzymują świeżość. Mogłoby się wydawać, że przez dodatek mascarpone ciasto będzie bardzo klejące. Okazuje się jednak, że jeśli odpowiednio długo będziemy je wyrabiać to po wyrośnięciu nie będzie już takie klejące.

Serek mascarpone pewnie najczęściej używacie do przygotowania kremu do ciasta. Ma on jednak o wiele więcej zastosowań, a szczególnie na wytrawnie. TUTAJ możecie przyjrzeć się moim pomysłom na wykorzystanie serka mascarpone. A jeśli chcecie dodać go do wypieków to wypróbujcie te dwa przepisy:

Jagodzianki z mascarpone

Jagodzianki z mascarpone

SKŁADNIKI (12-16 sztuk):

  • CIASTO:
  • 550g mąki pszennej,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 85g cukru (około 5 łyżek),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone (80g),
  • 80g masła,
  • 1 duże jajko,
  • Szczypta soli,
  • NADZIENIE:
  • 300g jagód,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki mleka,
  • 12 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło oraz mascarpone. Dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto należy wyrabiać przez co najmniej 10 minut. Warto wykorzystać do tego celu mikser z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12-16 równych części. Jagody mieszamy delikatnie z cukrem tuż przed formowaniem jagodzianek, aby nie puściły soku. Każdą część ciasta rozpłaszczamy na placek. Na środek wykładamy 1-2 łyżki jagód z cukrem. Placka zlepiamy dokładnie tak jak pieroga, a następnie formujemy podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na 2 blaszkach z piekarnika. Odstawiamy je na 25 minut, aby podrosły. Przykrywamy je ściereczką.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Drożdżówki pieczemy około 15 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.

LUKIER: Przygotowujemy lukier. Do miseczki wlewamy mleko. Dodajemy stopniowo cukier puder ciągle ucierając. Gotowym lukrem smarujemy jagodzianki i odstawiamy na kilkanaście minut, aby lukier zastygł.

Życzę smacznego  🙂

Jagodzianki z mascarpone

Jagodzianki z mascarpone

Jagodzianki z mascarpone

Jagodzianki z mascarpone

Jagodzianki z mascarpone

Jagodzianki z mascarpone

Inspiracja: Gotuję, bo lubię





2 komentarzy

  1. Jagodzianki przepyszne! Przepis bardzo fajny i prosty nawet jesli ktos nie robi ciast drozdzowych zbyt czesto! Polecam z calego serducha!☺️❤️

    95201A1B-376A-4E00-9EED-25C68C704729

    7AB61487-AC69-4203-9F93-D9074FEA7174

    • cukiereczek

      Maria wyglądają perfekcyjnie! Cieszę się bardzo, że smakowały 🙂

Zostaw odpowiedź