Przygotuj potrawę o tematyce letniej z dowolnym produktem OSM Łowicz. Wszystkie produkty znajdziecie TUTAJ. Wyślij zdjęcie i przepis na gotujzcukiereczkiem@gmail.com. Na zdjęciu powinna widnieć karteczka "Lato po łowicku", a wśród produktów użytych do przygotowania potrawy musi znaleźć się co najmniej jeden produkt OSM Łowicz. Konkurs trwa od 13.06 do 27.06.2018r. Ogłoszenie wyników nastąpi 02.07.2018r.
Nagrodami w konkursie są 3 kosze produktów oraz gadżety od OSM Łowicz.
Mleczarnia Łowicz oferuje duży wybór produktów m.in.:
- śmietanki,
- masło,
- sery żółte,
Także wybór produktów do zadania konkursowego jest bardzo duży. Inspiracji na takie danie szukajcie również na blogu:
- potrawy z jogurtem naturalnym, maślanką i kefirem,
- potrawy z serem twarogowym i serkiem homo,
- potrawy z serem żółtym,
- potrawy ze śmietaną kremówką i śmietaną kwaśną,
Poniżej podaję jak powinien wyglądać przepis konkursowy, do którego trzeba jeszcze załączyć zdjęcie:
PANA COTTA Z SOSEM WIŚNIOWYM
- MASA KREMOWA:
- 250ml mleka łowickiego codziennego 2%,
- 250g śmietany łowickiej UHT 36%,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 10-12g żelatyny,
- SOS WIŚNIOWY:
- 200g wydrylowanych wiśni,
- 70g cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+1 łyżka wody,
- 1 łyżka soku z cytryny
MASA KREMOWA: W rondelku umieszczamy mleko i kremówkę oraz cukier i cukier waniliowy. Wstawiamy je na mały ogień i zagotowujemy (mieszamy, aby mleko połączyło się ze śmietanką). Zdejmujemy z ognia.
Żelatynę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie dodajemy ją do gorącej masy mlecznej i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Masę rozlewamy do 4 słoiczków. Deserki studzimy , a następnie odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia.
SOS WIŚNIOWY: Wydrylowane wiśnie przekładamy do większego garnka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać. Zimną wodę łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną.
Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć (ale nie mogą się rozpadać). Zdejmujemy je z ognia i studzimy.
Wystudzony sos wiśniowy dzielimy pomiędzy 4 słoiczki.
Każdy słoiczek możemy udekorować listkami mięty.
zgłoszenie wysłane 🙂
Magdalena bardzo dziękuję za zgłoszenie 🙂
Zgloszenie wysłane, pozdrawiam.
Monika bardzo dziękuję za zgłoszenie 🙂
Wysłane!
Bogusia bardzo dziękuję za zgłoszenie 🙂
Zgłoszenie wysłane.
Pozdrawiam 🙂
Danuta bardzo dziękuję za zgłoszenie 🙂