Bułeczki mleczne to bardzo popularny wypiek w Portugalii. Są sprzedawane w każdym sklepie i w każdej kawiarni na rogu. Są ulubionym przysmakiem Portugalczyków na śniadanie czy podwieczorek. Przepadają za nimi zwłaszcza dzieci. Bułeczki są mięciutkie, delikatnie słodkie z nutą cytryny. Podajemy je ze słodkimi dodatkami np. dżemem, twarożkiem.
SKŁADNIKI (16 bułeczek):
- 1 opakowanie drożdży suszonych (8g),
- 75g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 500g mąki,
- 1 łyżeczki soli,
- 2 żółtka,
- 300ml mleka,
- 35g masła,
- Skórka starta z ½ cytryny,
- DODATKOWO:
- 1 małe jajko +1 łyżka mleka,
PRZYGOTOWANIE:
Mleko i masło umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy je chwilkę aż do rozpuszczenia masła. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę mieszamy z solą, skórką z cytryny i suchymi drożdżami. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko z masłem, a następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem (z hakiem do ciasta drożdżowego) przez kilka minut aż stanie gładkie i elastyczne. Ciasto będzie kleiło się do rąk, ale nie dodajmy zbyt dużo dodatkowej mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 45 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 16 równych części (po około 60g każda). Formujemy podłużne bułeczki. Układamy je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gdy bułeczki wyrosną to ostrym nożem robimy 2-3 nacięcia. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przed pieczeniem. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut ( do zarumienienia).
Bułeczki możemy uformować i wstawić na noc do lodówki do drugiego rośnięcia, a upiec dopiero rano. Wyjmujemy je wówczas z lodówki około 30 minut przed pieczeniem, aby się ociepliły.
Życzę smacznego 🙂
Można dodać zwykłe drożdże (te w proszku mają niezbyt dobry skład)?
Można użyć drożdży świeżych – 25g – tylko trzeba będzie zrobić rozczyn.
Pyszne!
Kamila cieszę się, że smakowały 🙂
wyglądają pysznie 🙂
Ja właśnie czekam 40 min aż bułeczki wyrosną i wstawię je do piekarnika 🙂 ?
Dorota życzę smacznego 😉
Robiłam kolejny raz, są przepyszne. Zostaną z nami na stałe.
Marta są przepiękne ?