Lody o smaku truskawkowego eton mess

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Przepraszam, że wpis pojawia się dopiero dzisiaj, ale z powodu niedyspozycji nie mogłam napisać go w weekend. Zapraszam na najlepsze lody tego lata - waniliowe z truskawkowym musem i słodkimi bezami. Lody inspirowane pysznym, angielskim deserem o nazwie eton mess, którego składnikami są: śmietana kremówka, bezy i sezonowe owoce. Lody są bardzo słodkie, a tą słodycz łagodzi truskawkowy mus.

Zapraszam również na bloga na deser eton mess.

Lody o smaku truskawkowego eton mess

Lody o smaku truskawkowego eton mess

SKŁADNIKI :

  • MASA WANILIOWA:
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki,
  • 6 żółtek,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 szklanka cukru,
  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • 500g truskawek,
  • 3 łyżeczki wody,
  • 2 łyżeczki wódki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2/3 łyżeczki soku z cytryny
  • DODATKOWO:
  • 5 bez

PRZYGOTOWANIE:

MASA WANILIOWA: Do rondelka wlewamy śmietanę i 1 szklankę mleka, zagotowujemy. Żółtka ucieramy do białości z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego, pod koniec wlewamy pozostałe mleko. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną, szybko mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu kilka (kilkanaście) minut aż masa zgęstnieje, cały czas mieszamy. Masa powinna oblepiać łyżkę i wyraźnie zgęstnieć. Masy nie zagotowujemy! Wówczas zdejmujemy ją z ognia, przykrywamy folią, wówczas nie zrobi się kożuch, i studzimy. Najlepiej gotową masę waniliową odstawić na całą noc do lodówki, powinna być dobrze schłodzona.

MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki, cukier i wodę umieszczamy w rondelku. Całość zagotowujemy i gotujemy kilkanaście minut aż większość wody odparuję. Truskawki blenderujemy i jeszcze chwilę gotujemy. W rondelku powinien nam pozostać gęsty mus. Należy odparować jak najwięcej wody, wówczas w lodach nie będzie kryształków lodu. Gdy otrzymamy już gęstą truskawkową zawiesinę dodajemy sok z cytryny i wódkę, mieszamy. Masę studzimy, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).

Masę waniliową przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy wg instrukcji. Przygotowujemy duże naczynie. Do naczynia nakładamy, tworząc kleksy, po łyżce gotowych lodów i masy truskawkowej, całość przesypujemy pokruszonymi bezami. Ostatnią warstwą powinny być bezy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed spożyciem lody wyjmujemy na jakieś pół godziny na najniższą półkę w lodówce, aby zmiękły. Domowe lody są dużo twardsze od tych sklepowych.

Życzę smacznego J

Uwaga:

1)      Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy.

Lody o smaku truskawkowego eton mess

Lody o smaku truskawkowego eton mess





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź