Bigos cygański z podgrzybkami

Uwielbiam takie nietypowy bigosy. Na moim blogu możecie znaleźć na nie kilka propozycji. Są nieco pracochłonne bowiem trzeba pokroić wszystkie składniki w drobną kostkę, ale ich smak wszystko wynagradza 🙂 Do mojego bigosu użyłam podgrzybków, ale sprawdzą się również inne grzyby leśne, a poza sezonem pieczarki. Bigos ma słodko-kwaśny smak, oczywiście najlepszy jest 1-2 dni po przygotowaniu.

 

 

Składniki:

 

  • 1/2 kg kapusty kwaszonej,
  • 1/2 kg  podgrzybków,
  • 1/2 cienkiej kiełbasy,
  • 1/2 kg cebuli,
  • 1-1,5 szklanki wody,
  • 3 łyżeczki słodkiej  papryki,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz


Przygotowanie:

 

Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy ją do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obrane podgrzybki dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę oraz kiełbasę. Najpierw podsmażamy podgrzybki na wolnym ogniu około 10 minut aż woda odparuję i przekładamy je do dużego garnka.

Na tłuszczu pozostałym po grzybach podsmażamy kiełbasę, zaś cebulkę szklimy na maśle. Kapustę po ugotowaniu dokładnie wyciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażone składniki i kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy tak przez 30 minut w celu połączenia się składników. Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę, ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Bigos smakuje najlepiej dnia następnego, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zmieniamy wodę podczas gotowania 2-3 razy.
2) Bigos możemy przygotować również porą zimową. Wystarczy świeże grzyby pokroić w kostkę i obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie zamrozić. Kiedy chcemy przygotować bigos grzyby rozmrażamy i obsmażamy przez 5 minut.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź