Śledzie z koperkiem

Święta coraz bliżej, a jak święta to nie może oczywiście zabraknąć śledzi.
Niedawno pokazałam Wam śledzie z rodzynkami i orzechami zaś dziś przyszła pora na bardziej tradycyjną wersję śledzi, bo z koperkiem.
Tak naprawdę są to zwykłe śledzie, ale wzbogacone pięknie pachnącym zielonym koperkiem. Niby nic, bo taki zwykły koperek, ale sprawi, że śledzie będą troszkę inaczej smakowały i bardzo świeżo wyglądały.
Z powodzeniem taka wersję śledzi możecie przygotować na świąteczny stół.
Składniki:
  • 2 płaty śledziowe (ok 200g),
  • 1 mała cebula,
  • 50ml oleju,
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku,
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
 
Płaty śledziowe przygotowujemy wcześniej, moczymy je zmieniając wodę co godzinę. Koperek drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Po wyjęciu z wody filety osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie kroimy je w paseczki. Śledzie układamy w misce. Posypujemy je pokrojoną cebulką. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i nakrywamy koperkiem. Zalewamy olejem i mieszamy.




Odstawiamy do przegryzienia na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem posypać możemy je odrobiną świeżego koperku. Świetnie smakują ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij