Cytrynowe pancakes z makiem i sosem truskawkowym

Placki są puszyste i chrupiące, a dodatkowo pachną wanilią i cytryną. Smakują świetnie same, a jeszcze lepiej podane z sosem ze świeżych truskawek. Takie placki to idealna propozycja na letnie śniadanie.

Cytrynowe pancakes z makiem i sosem truskawkowym

Cytrynowe pancakes z makiem i sosem truskawkowym

SKŁADNIKI(2 porcje):

  • PANCAKES:

  • ¾ szklanki mleka,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • Skórka starta z 1 cytryny,

  • 1 jajko,

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła,

  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,

  • 1 szklanka mąki,

  • 2 łyżki cukru,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • ½ łyżeczki sody,

  • ½ łyżeczki soli,

  • 2 łyżeczki maku,

  • SOS:

  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek,

  • 1-2 płaskie łyżki cukru,

  • 1 łyżka wody,

  • 1 łyżka miodu,

  • DODATKOWO:

  • Olej do smażenia,

  • Kilka świeżych truskawek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

PANCAKES: Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.

Mieszamy ze sobą mleko i sok z cytryny. Odstawiamy je na 5 minut. W tym czasie mleko się zetnie.

W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, mak i skórkę z cytryny.

Do mleka dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, jajko, ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia. W cieście mogą pozostać grudki, nie należy się nimi przejmować.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. 1 łyżka ciasta = 1 placuszek.

Placki serwujemy ciepłe polane gorącym sosem truskawkowym z dodatkowymi świeżymi truskawkami.

SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka wkładamy truskawki, podlewamy je łyżką wody, dodajemy cukier. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Podgrzewamy całość do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy miód i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu. Wówczas sos miksujemy blenderem na gładko. Jeśli sos jest za rzadki to wstawiamy go na mały gaz i podgrzewamy dalej co jakiś czas mieszając aż zgęstnieje.

Życzę smacznego :)

Uwaga:


1) Z przepisu wychodzi 14 placuszków.

2) Możemy użyć świeżych lub mrożonych truskawek.

Cytrynowe pancakes z makiem i sosem truskawkowym

Cytrynowe pancakes z makiem i sosem truskawkowym

Cytrynowe pancakes z makiem i sosem truskawkowym

Cytrynowe pancakes z makiem i sosem truskawkowym

Cytrynowe pancakes z makiem i sosem truskawkowym

Cytrynowe pancakes z makiem i sosem truskawkowym

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij