Wieprzowina z marchewką

Zapraszam serdecznie na pyszne danie jednogarnkowe. Niestety wiosna gdzieś nam uciekła, za oknem deszcz i paskudnie wiejący wiatr, więc rozgrzewamy się sycącymi zupami i gulaszami - niczym jesienią. Moja propozycja to wieprzowina z dodatkiem marchewki. Długie duszenie mięsa sprawia, że jest ono mięciutkie, wprost rozpada się w ustach, marchewka dodaje całości słodyczy. Najlepiej do tego dania użyć łopatki lub karkówki, ale schab też będzie ok. Gulasz podałam z kopytkami, ale z powodzeniem można zaserwować go z kaszą czy ziemniakami.

Składniki:

 

  • 600g mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka, schab),
  • 450 g marchewki mini mrożonej.
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szklimy ją na oleju, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulę przekładamy do większego garnka. Następnie podsmażamy mięso na rumiano. Dokładamy do cebuli, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 1 godziny.

Następnie dodajemy mrożoną marchewkę mini, koncentrat pomidorowy, tymianek i dusimy jeszcze około pół godziny do miękkości marchewki. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę i dodajemy ją do gulaszu. Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy. Życzę smacznego 🙂
Uwaga: Zamiast marchewek mini można dodać 2 pokrojone w plasterki marchewki.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź