Kurczak w sosie z marchewką, cukinią i koperkiem

Cukinia zdecydowanie króluje teraz na blogu. Można z niej przygotowywać pasztety, kotlety, ciasta, ale nie tylko… Świetnie sprawdziła się jako składnik sosu. Danie jest bardzo sycące, smakuje delikatnie i kremowo. Przygotujemy je bardzo szybko. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody. Sos zawiera dużo warzyw więc nie potrzebujemy za specjalnie podawać surówki. Ja podałam odrobinę surówki z marchewki.

Kurczak w sosie z marchewką, cukinią i koperkiem

Kurczak w sosie z marchewką, cukinią i koperkiem

SKŁADNIKI (3 porcje):

  • 400g piersi z kurczaka,

  • 1 średnia cukinia (około 250g),

  • 1 mała cebula,

  • 1 marchewka,

  • 2 łyżki mąki (do panierowania),

  • 1 łyżka oleju,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • ½ łyżeczki kurkumy,

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,

  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,

  • 1,5 szklanki wody,

  • 100g śmietany kremówki,

  • 2 łyżki posiekanego koperku,

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem z obydwu stron. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy. Marchewkę i cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki.

Cukinię przekładamy na sitko i solimy szczyptą soli. Odstawiamy ją na 15 minut, a następnie delikatnie odciskamy.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami obsmażamy mięso z kurczaka na rumiano z obu stron.




Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 2 minuty często mieszając. Dodajemy cukinię i przyprawy. Smażymy 1 minutę.

Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy filety z kurczaka. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.

Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę i koperek, mieszamy. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku.

Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Życzę smacznego :)

Uwaga:


1) Sznycle z kurczaka możemy zastąpić piersią z indyka.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij