Tagliatelle z sosem kurkowym

Czy wiecie, że pojawiły się już pierwsze kurki? W ostatni weekend miałam okazję wybrać się do lasu i znalazłam wówczas kilka żółtych grzybków. Sezon kurkowy na blogu otwieram pysznym sosem śmietanowym podanym z makaronem tagliatelle. Jest to pomysł na bezmięsny obiad. Jeśli grzyby wcześniej obierzemy i opłuczemy to danie to przygotujemy zaledwie w kilkanaście minut.

Tagliatelle z sosem kurkowym

Tagliatelle z sosem kurkowym

SKŁADNIKI :

  • 300g makaronu tagliatelle,
  • 500g kurek,
  • 300g śmietany kremówki,
  • 1 duża cebula,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Masło do smażenia,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Kurki płuczemy dokładnie, aby pozbyć się piasku. Osuszamy je na sitku. Większe kurki kroimy na pół. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę. Dodajemy kurki, dusimy razem pod przykryciem kilka minut aż grzyby zmiękną. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę masła. Kolejno dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy na patelnię. Całość mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Jeśli śmietana jest gęsta to możemy pominąć dodatek mąki. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną natkę. Podajemy z makaronem tagliatelle.





2 komentarzy

  1. Bardzo nam smakowalo ? napewno wrocimy do tego dania ?

    • cukiereczek

      Monika cieszę się, że smakowało 😉

Zostaw odpowiedź