Pasztet z cukinii

W ten piękny, słoneczny dzień zapraszam na pyszny pasztet. Ale nie jest to tłusty, ciężki pasztet mięsny, lecz lekki, warzywny pasztet, którego głównym składnikiem jest cukinia i marchewka. Pasztet ten zaskakuje smakiem. Zasmakuje na pewno osobom, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bezmięsnego. Polecam 🙂

Składniki:

 

  • 2 szklanki startej cukinii,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 średnia cebula,
  • 175 g żółtego sera,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 i 1/3 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

Odstawiamy na kwadrans i odciskamy z niej powstały sok. Marchewkę obieramy i ścieramy również na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy (można ją zeszklić na oleju). Ser ścieramy. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajka, olej, bułkę tartą, marchewkę, cebulę, ser i przyprawy, dokładnie mieszamy. Masę wyrabiamy aż do połączenia się składników. Masę przekładamy do małej formy keksowej (11x23cm) i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Pasztet wyjmujemy z formy dopiero po ostudzeniu. Życzę smacznego 🙂





4 komentarzy

  1. wyszedł przepyszny, nawet dzieciakom smakuje 🙂 dziękuje i polecam innym przepis

    • cukiereczek

      Kalinka, cieszę się, że pasztet Wam smakuje 🙂

  2. Witam!
    Pasztet piekłem 2 godziny w 180 góra dół potem z termo w przepisie jedna godzina to za mało nie wiem jak ustawiać piekarnik bo w przepisie nie pisze

    • cukiereczek

      Jeśli nie ma żadnej informacji to znaczy, że mowa o grzaniu góra-dół. Czas podany w przepisie jest dobry.

Zostaw odpowiedź