Pierogi szwedzkie

To kolejna propozycja w tygodniu pierogowym ;) Pierogi, które znamy, są zazwyczaj gotowane i mają określony, dobrze nam znany kształt. Natomiast w Szwecji pierogi to pieczone podłużne bułeczki z nadzieniem pieczarkowym. Świetnie smakują same, ale także podane z czerwonym barszczem. O takich pierogach mogliśmy usłyszeć w książce „Dzieci z Bullerbyn”.

Pierogi szwedzkie

Pierogi szwedzkie

SKŁADNIKI (10-12 sztuk):

  • CIASTO:
  • 500g mąki,
  • 30g świeżych drożdży,
  • Szczypta soli,,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 80g masła,
  • NADZIENIE:
  • 1 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Ostra papryka,
  • Masło do smażenia,
  • Dodatkowo:
  • Białko do posmarowania bułeczek,
  • Czarnuszka bądź sezam

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2-3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia na 10-15 minut. W misce ucieramy żółtko, dodajemy rozczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 40 minut).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pieczarki drobno siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż cała woda z nich odparuję. Wówczas doprawiamy do smaku. Farsz powinien być pikantny.




Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt. Jeden bok prostokąta powinien być taki jak nasza blaszka do pieczenia. Duży prostokąt dzielimy na mniejsze prostokąty o szerokości 8-10cm. Na każdym prostokącie układamy porcję farszu i zlepiamy końce tak, aby powstał podłużny paluch. Drożdżowe paluchy układamy na blaszce w pewnych odstępach od siebie łączeniem do dołu. Smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Bułeczki pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zarumienia).

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego :)

Pierogi szwedzkie

Pierogi szwedzkie

Pierogi szwedzkie

Pierogi szwedzkie

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij