- SPÓD:
- 150g herbatników,
- 100g mielonych orzechów laskowych,
- 100g masła,
- MASA:
- 1 szklanka ajerkoniaku,
- 100g miękkiego masła,
- 6-7 łyżek cukru pudru,
- 500g śmietany kremówki,
- 25 g żelatyny,
- DO DEKORACJI:
- 100g orzechów laskowych,
- kilka andrutów,
- 100g kremówki,
- cukier puder do smaku,
- starta czekolada
Kremówkę ubijamy na sztywna pianę. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy ajerkoniak i chwilkę jeszcze ucieramy. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę miksując na najmniejszych obrotach miksera. Masę ajerkoniakową wlewamy ciurkiem do kremówki miksując na małych obrotach miksera. Gotowy krem przelewamy do tortownicy, odstawiamy do stężenia. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy ubitą kremówką z dodatkiem cukru pudru. W bitą śmietanę wkładamy wafelki, całość obsypujemy startą czekoladą. Smacznego 🙂