Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 W tym tygodniu chce Wam zaprezentować ciasto bez pieczenia wyłącznie dla dorosłych. Czasem zdarzy mi się upiec lub zrobić jakieś ciasto z alkoholem. Najczęściej dodaje go do owoców, a teraz, podobnie jak przy ptysiach, dodałam do kremu. Po składnikach możecie stwierdzić sami, że ciasto jest bardzo kremowe, delikatne. Smak ajerkoniaku jest mocno wyczuwalny. Całość dopełniają orzechy laskowe.
Składniki:
  • SPÓD:
  • 150g herbatników,
  • 100g mielonych orzechów laskowych,
  • 100g masła,
  • MASA:
  • 1 szklanka ajerkoniaku,
  • 100g miękkiego masła,
  • 6-7 łyżek cukru pudru,
  • 500g śmietany kremówki,
  • 25 g żelatyny,
  • DO DEKORACJI:
  • 100g orzechów laskowych,
  • kilka andrutów,
  • 100g kremówki,
  • cukier puder do smaku,
  • starta czekolada

 

Przygotowanie:
 
Herbatniki kruszymy na drobno (najlepiej przetrzeć je przez sito). Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Orzechy dokładnie mieszamy z herbatnikami i masłem. Wykładamy nimi spód tortownicy (22cm) i lekko przygniatamy. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody.

Kremówkę ubijamy na sztywna pianę. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy ajerkoniak i chwilkę jeszcze ucieramy. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę miksując na najmniejszych obrotach miksera. Masę ajerkoniakową wlewamy ciurkiem do kremówki miksując na małych obrotach miksera. Gotowy krem przelewamy do tortownicy, odstawiamy do stężenia. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy ubitą kremówką z dodatkiem cukru pudru. W bitą śmietanę wkładamy wafelki, całość obsypujemy startą czekoladą. Smacznego 🙂

 

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij