Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 W tym tygodniu chce Wam zaprezentować ciasto bez pieczenia wyłącznie dla dorosłych. Czasem zdarzy mi się upiec lub zrobić jakieś ciasto z alkoholem. Najczęściej dodaje go do owoców, a teraz, podobnie jak przy ptysiach, dodałam do kremu. Po składnikach możecie stwierdzić sami, że ciasto jest bardzo kremowe, delikatne. Smak ajerkoniaku jest mocno wyczuwalny. Całość dopełniają orzechy laskowe.
Składniki:
  • SPÓD:
  • 150g herbatników,
  • 100g mielonych orzechów laskowych,
  • 100g masła,
  • MASA:
  • 1 szklanka ajerkoniaku,
  • 100g miękkiego masła,
  • 6-7 łyżek cukru pudru,
  • 500g śmietany kremówki,
  • 25 g żelatyny,
  • DO DEKORACJI:
  • 100g orzechów laskowych,
  • kilka andrutów,
  • 100g kremówki,
  • cukier puder do smaku,
  • starta czekolada

 

Przygotowanie:
 
Herbatniki kruszymy na drobno (najlepiej przetrzeć je przez sito). Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Orzechy dokładnie mieszamy z herbatnikami i masłem. Wykładamy nimi spód tortownicy (22cm) i lekko przygniatamy. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody.

Kremówkę ubijamy na sztywna pianę. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy ajerkoniak i chwilkę jeszcze ucieramy. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę miksując na najmniejszych obrotach miksera. Masę ajerkoniakową wlewamy ciurkiem do kremówki miksując na małych obrotach miksera. Gotowy krem przelewamy do tortownicy, odstawiamy do stężenia. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy ubitą kremówką z dodatkiem cukru pudru. W bitą śmietanę wkładamy wafelki, całość obsypujemy startą czekoladą. Smacznego 🙂

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź