Przedstawiam Wam dziś przepis na ostatnio moją ulubioną pastę śniadaniową z zaledwie 3 składników: awokado, twarogu i suszonych pomidorów. Jest zdrowa, sycąca, szybka i prosta do przygotowania. Wystarczy tylko rozgnieść widelcem dojrzałe awokado i twaróg i połączyć je z pokrojonymi suszonymi pomidorami. Całe przygotowanie zajmuje max 15 minut. Taką pastę podaje na pieczywie z dodatkiem chrupiących rzodkiewek. Jako dodatek sprawdzą się także małe pomidorki, papryka czy zielony ogórek.
Składniki na pastę twarogową z awokado
Aby przygotować pastę twarogową potrzebne będą:
- twaróg - możesz użyć twarogu chudego, półtłustego lub tłustego. Jeśli jesteś na diecie i liczysz kalorie to użyć chudego lub półtłustego.
- awokado - awokado powinno być miękkie, aby dało się je z łatwością rozgnieść widelcem. Jeśli Twoje awokado jest twarde to zostaw je na kilka dni w temperaturze pokojowej w pobliżu bananów. Po kilku dniach zmięknie. Kupując w sklepie awokado zwróć uwagę, aby jego skórka była ładna, zielona, bez czarnych plamek.
- suszone pomidory - używam suszonych pomidorów w oliwie. Najpierw odsączam je z oliwy na sitku i odważam odpowiednią ilość.
- sól i pieprz - wystarczą tylko dwie podstawowe przyprawy, aby uzyskać pyszny smak pasty. Możesz ewentualnie dodać szczyptę suszonego czosnku lub posiekany drobno szczypiorek.
Jak przygotować pastę twarogową z awokado?
Przygotowanie takiej pasty zajmie Ci zaledwie kwadrans. Wystarczą tylko 4 kroki:
- Obierz awokado i przełóż do miski. Rozgnieć je widelcem.
- Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
- Suszone pomidory odsącz z oliwy i pokrój w kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
Więcej przepisów na domowe pasty do chleba
- Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem
- Smalec z fasoli
- Pasta z kurczaka z suszonymi pomidorami
- Pasta jajeczna z makrelą
Ta zdrowa pasta kanapkowa najlepiej smakuje podana z ciemnym pieczywem i chrupiącymi rzodkiewkami.
Pasta z awokado i twarogu z suszonymi pomidorami
Składniki (2 porcje):
- 250g twarogu półtłustego,
- 1 duże awokado (około 200-220g miąższu z awokado),
- 120g odsączonych z oliwy suszonych pomidorów,
- sól,
- pieprz,
Przygotowanie:
Awokado obieramy i przekładamy do miski. Powinniśmy otrzymać około 200g miąższu. Rozgniatamy je widelcem na gładkie puree. Twaróg przekładamy do miski i również rozgniatamy widelcem. Suszone pomidory odsączamy z oliwy na sitku i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy pastę do smaku solą i pieprzem. Smacznego!