Ciasteczka z serem i jagodami

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasteczka z jagodami i serem. Ciasteczka są chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku. We wnętrzu skrywają pyszne nadzienie serowo-jagodowe. Wykorzystajmy jagody póki sezon trwa. Ciasteczka dodatkowo prezentują się bardzo efektownie i są bardzo proste do przygotowania. Bardzo się spodobały mojemu Michałowi. Myślał, że kupiłam je w cukierni 🙂

Ciasteczka z serem i jagodami

Ciasteczka z serem i jagodami

SKŁADNIKI (15 ciasteczek):

  • 2 i ¼ szklanki mąki,
  • 200g masła,
  • Szczypta soli,
  • ¼ - ½ szklanki zimnej wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • ¾ szklanki jagód,
  • 100g twarogu,
  • Skórka i sok z ½ cytryny,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, 1 łyżkę cukru, dodajemy masło. Całość siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Stopniowo wlewamy zimną wodę, zaczynamy od ¼ szklanki, i wyrabiamy aż uzyskamy jednolite ciasto. Kiedy ciasto zrobi się wilgotne i miękkie to już nie dolewamy więcej wody. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby się schłodziło.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną, 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny, odstawiamy. Twaróg rozgniatamy kilka minut widelcem aż stanie się kremowy. Dodajemy 2 łyżki cukru, skórkę z cytryny i pozostały sok cytrynowy, mieszamy dokładnie.




Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3mm. Wycinamy kółka o średnicy 8cm. Na środek każdego kółka nakładamy porcję serka i jagód. Część kółek nacinamy tworząc krzyżyk. Krążki z farszem przykrywamy pozostałymi. Dokładnie zlepiamy brzegi i tworzymy wzorek widelcem. Nacięcia powinny lekko się rozchylić. Ciasteczka wkładamy jeszcze na chwilkę do lodówki, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajko rozkłócamy z mlekiem i smarujemy nim wierzch ciastek (dzięki temu będą pięknie zarumienione).

Zimne ciastka wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut aż się lekko zarumienią.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1)      Zamiast twarogu możemy użyć od razu serka kremowego. Wówczas nie musimy go już rozgniatać widelcem.

Ciasteczka z serem i jagodami

Ciasteczka z serem i jagodami

 Witam w "Weekendowej Cukierence" :) Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasteczka z jagodami i serem. Ciasteczka są chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku. We wnętrzu skrywają pyszne nadzienie serowo-jagodowe. Wykorzystajmy jagody póki sezon trwa. Ciasteczka dodatkowo prezentują się bardzo efektownie i są bardzo proste do przygotowania. Bardzo się spodobały mojemu Michałowi. Myślał, że kupiłam je w cukierni :)   SKŁADNIKI (15 ciasteczek):      2 i ¼ szklanki mąki,     200g masła,     Szczypta soli,     ¼ - ½ szklanki zimnej wody,     4 łyżki cukru,     ¾ szklanki jagód,     100g twarogu,     Skórka i sok z ½ cytryny,     2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,     1 jajko + 1 łyżka mleka,  PRZYGOTOWANIE:  Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, 1 łyżkę cukru, dodajemy masło. Całość siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Stopniowo wlewamy zimną wodę, zaczynamy od ¼ szklanki, i wyrabiamy aż uzyskamy jednolite ciasto. Kiedy ciasto zrobi się wilgotne i miękkie to już nie dolewamy więcej wody. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby się schłodziło. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną, 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny, odstawiamy. Twaróg rozgniatamy kilka minut widelcem aż stanie się kremowy. Dodajemy 2 łyżki cukru, skórkę z cytryny i pozostały sok cytrynowy, mieszamy dokładnie. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3mm. Wycinamy kółka o średnicy 8cm. Na środek każdego kółka nakładamy porcję serka i jagód. Część kółek nacinamy tworząc krzyżyk. Krążki z farszem przykrywamy pozostałymi. Dokładnie zlepiamy brzegi i tworzymy wzorek widelcem. Nacięcia powinny lekko się rozchylić. Ciasteczka wkładamy jeszcze na chwilkę do lodówki, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajko rozkłócamy z mlekiem i smarujemy nim wierzch ciastek (dzięki temu będą pięknie zarumienione). Zimne ciastka wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut aż się lekko zarumienią. Życzę smacznego :-)  Uwaga: 1)      Zamiast twarogu możemy użyć od razu serka kremowego. Wówczas nie musimy go już rozgniatać widelcem.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij