Jeśli lubisz moje kruche ciasto z mascarpone i truskawkami, to na pewno polubisz mój dzisiejszy wypiek. Przepyszne i przepiękne ciasto "Smaki Lata" to moja propozycja na letni wypiek w ramach "Weekendowej Cukierenki".
W cieście znajdziesz pyszny kruchy, piaskowy spód. Spód ten można sobie przygotować wieczorem dnia poprzedniego i trzymać w temperaturze pokojowej np. w zamkniętym piekarniku. Następnie mamy lekki, aksamitny krem śmietanowy z mascarpone i białą czekoladą. Zwróć uwagę, że krem należy "nastawić" kilka godzin wcześniej, aby zdążył się schłodzić. I górę ciasta zwieńczają kolorowe, letnie owoce. Tak naprawdę możesz tutaj użyć dowolnych owoców. Mogą to być owoce egzotyczne np. mango i marakuja. Może być to tylko jeden rodzaj owoców. Wszystko zależy od Ciebie.
RÓŻNE WARIANTY CIASTA
To ciasto robiłam już w wielu wersjach smakowych:
- z malinami
- z jagodami i lemon curd
- z maltersami i kremem karmelowym
- z truskawkami
- z masłem orzechowym
- z wiśniami w żelu
- z mascarpone i karmelem
- z kolorowymi owocami
Więcej przepisów na kruche ciasto z kremem
- Ciasto z truskawkami
- Ciasto z masłem orzechowym i dżemem
- Krajanka karmelowa
- Ciasto z jagodami i lemon curd
To wyśmienite połączenie kruchego piaskowego ciasta z aksamitnym kremem czekoladowym i kolorowymi owocami lata.
Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"
SKŁADNIKI:
- KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
- 200g masła,
- 70g cukru pudru,
- 270g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 200g białej czekolady,
- 300g serka mascarpone,
- DODATKOWO:
- 250g malin,
- 4 morele,
- 125g borówek,
- 150g jeżyn,
- 100g winogron,
- 100g truskawek,
- DEKORACJA:
- 75g białej czekolady,
- 1 łyżka oleju,
- pokruszone bezy
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE MAŚLANE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.
Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.
Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-27 minut na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietance. Studzimy. Masę czekoladową umieszczamy w zamykanym pojemniku i chowamy na 12h do lodówki.
* Najczęściej używam śmietany 36% Piątnica.
Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?
Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.
Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
Następnego dnia w misie miksera umieszczamy schłodzoną masę czekoladową oraz serek mascarpone. Ubijamy razem mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego puszystego kremu.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na wystudzony kruchy spód wykładamy krem czekoladowy. Wyrównujemy. Delikatnie nożem robimy podział kremu na 8 równych pól - po 12,5*8,5cm. W każde pole wkładamy pokrojone owoce. Można użyć ulubionych owoców. Ciasto chowamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.
Czekoladę łamiemy. Umieszczamy w miseczce z olejem. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy ciasto za pomocą szprycy z małą końcówką lub łyżeczką robiąc paseczki. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi bezami. Ciasto chowamy do lodówki na kilka godzin.