Bułki focaccia z sałatką z tuńczyka

Kolorowe, pachnące i puszyste bułeczki w stylu włoskiem wypełnione chrupiącą sałatą i pyszną sałatką. Super sprawdzą się na domowe spotkania ze znajomymi.

Bułki focaccia z sałatką z tuńczyka

Bułki focaccia z sałatką z tuńczyka

Więcej przepisów na kanapki

Bułki focaccia z sałatką z tuńczyka

Bułki focaccia z sałatką z tuńczyka

Pyszne i piękne kanapki przygotowane z bułeczek w stylu włoskiem. Gorąco polecam!

Bułki focaccia z sałatką z tuńczyka

Składniki (9 sztuk):

  • CIASTO:
  • 185ml wody,
  • 12g cukru (1 łyżka),
  • 7g drożdży suchych,
  • 30ml oleju,
  • 6g soli (1 łyżeczka),
  • 350g mąki pszennej,
  • MASEŁKO ZIOŁOWE:
  • 45g masła,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
  • DODATKI:
  • starty żółty ser (około 75g),
  • czerwona cebula,
  • pomidorki koktajlowe,
  • oliwki,
  • SAŁATKA Z TUŃCZYKA:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym,
  • 1/2 jabłka (75g),
  • pół małej czerwonej cebuli (40g),
  • 50g pomidorków koktajlowych,
  • 70g awokado,
  • 60g majonezu,
  • 10g ketchupu,
  • 10g sambal oelek lub słodkiego sosu chili (można pominąć),
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta chili,
  • dodatkowo: sałata karbowana

Przygotowanie:

DODATKI: Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oliwki zielone lub czarne kroimy na pół. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a większe na 3 części. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.

MASEŁKO ZIOŁOWE: Masło rozpuszczamy np. w mikrofali lub w garnuszku. Następnie mieszamy z ziołami.

* Możesz użyć dowolnych ziół. Może to być tylko posiekana natka pietruszki. Możesz dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek.

CIASTO: Do misy wlewamy letnią wodę. Dodajemy cukier i suszone drożdże. Mieszamy. Odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki czyli olej, sól i mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto możemy wyrabiać maszyną z hakiem lub ręcznie. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 1h do podrośnięcia.

Bułki focaccia - przygotowanie

Bułki focaccia - przygotowanie

Po tym czasie ciasto odgazowujemy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 24x27cm. Ostrym nożem kroimy prostokąt na 9 części. Otrzymamy w ten sposób 9 bułeczek. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułki przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.

Bułki focaccia - przygotowanie

Bułki focaccia - przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, góra-dół.

Gdy bułeczki podrosną to każdą z nich smarujemy płynnym masełkiem ziołowym i posypujemy równomiernie żółtym serem. następnie opuszkami palców robimy w bułeczkach wgłębienia. Na wierzch każdej bułeczki wykładamy dodatki: czerwoną cebulę, oliwki, pomidorki koktajlowe - delikatnie wciskamy je w ciasto.

Bułki focaccia przed i po upieczeniu

Bułki focaccia przed i po upieczeniu

Bułeczki pieczemy około 12-15 minut, do ładnego zarumieniania.

Bułki focaccia

Bułki focaccia

SAŁATKA Z TUŃCZYKA: Tuńczyka odsączamy dokładnie na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Awokado obieramy i kroimy w średnie kawałki.

W misce umieszczamy majonez, ketchup i słodki sos chili (lub sambal oelek). Mieszamy. Dodajemy wszystkie składniki sałatki i mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku.

Przygotowanie sałatki z tuńczyka

Przygotowanie sałatki z tuńczyka

ZŁOŻENIE BUŁEK: Każdą z bułek kroimy ostrym nożem na pół, ale nie rozcinając jej do końca. W środek wkładamy liść sałaty i porcje sałatki. Smacznego!

Bułki focaccia z sałatką z tuńczyka

Bułki focaccia z sałatką z tuńczyka

Jeśli przygotujesz bułeczki focacia z sałatką z tuńczyka to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku, Tik Toku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź