Kaszotto to risotto przygotowane w zdrowszej wersji, bo ryż zastępujemy kaszą pęczak. Uwielbiam je robić, bo wszystko robimy praktycznie na jednej patelni. Co więcej świetnie się odgrzewa i idealnie nadaje się do zabrania do pracy. Mamy tutaj wszystko czego potrzeba: kasza (węglowodany), mięso (białko) i ser (białko i tłuszcz) oraz warzywa (błonnik). To pełnowartościowy posiłek. Przedstawiam wiosenną wersję kaszotto - z dodatkiem szparagów.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z kaszą pęczak.
Przygotowanie kaszotta zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników. Następnie smażymy kaszę z cebulą, zalewamy ją wodą lub bulionem i wstępnie podgotowujemy. Pod koniec dodajemy mięso, warzywa i ser. Warzyw nie gotujemy zbyt długo. Powinny pozostać jędrne. Ser mozzarella można zastąpić zwykłym żółtym serem albo camembertem, spróbujcie 🙂
Więcej przepisów na kaszotto
- Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem
- Kaszotto a'la pizza
- Kaszotto z papryką, cukinią i kurczakiem
- Kaszotto z papryką, pieczarkami i papryką
Pyszne i zdrowe danie obiadowe w wydaniu wiosennym.
Kaszotto z cukinią, kurczakiem i szparagami
SKŁADNIKI(3-4 porcje):
- 2/3 szklanki kaszy pęczak,
- 2 i 1/2 -3 szklanki bulionu warzywnego (lub wody),
- 1 pęczek szparagów,
- 50g świeżego szpinaku (opcjonalnie),
- 1 średnia cukinia (250g),
- 500g piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kulka mozzarelli,
- 2/3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- Sól,
- Pieprz,
- 2 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy). Cukinię kroimy w kostkę 1cm. Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Szparagi kroimy w ukośne kawałki wielkości około 2cm.
Kurczaka kroimy w kostkę 1,5 cm. Oprószamy go solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy kurczaka na rumiano. Odkładamy go na bok.
Na tę samą patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę przez kilka minut aż zrobi się szklista. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wówczas całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym przez 25 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania.
Następnie dodajemy kurczaka, cukinię i przyprawy. Potrawę zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Dodajemy pokrojone szparagi i potrawę gotujemy pod przykryciem około 5 minut (do miękkości warzyw). Danie odkrywamy, dodajemy świeży szpinak, mieszamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty doprawiając do smaku.
Kaszotto zdejmujemy z ognia, dodajemy startą mozzarellę i patelnię przykrywamy. Odstawiamy ją na 2-3 minuty – w tym czasie mozzarella się rozpuści. Kaszotto delikatnie mieszamy i nakładamy na talerze.
Życzę smacznego 🙂