Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na prosty torcik z truskawkami. Dzisiejsza propozycja to ciasto składające się z puszystego biszkoptu, delikatnego musu z białej czekolady i musu truskawkowego. Ciasto nie należy do najprostszych z uwagi na pracę z rozpuszczoną czekoladą i żelatyną. Ale jeśli dokładnie przeczytasz przepis i zastosujesz się do moich wskazówek to na pewno Ci się uda.
Mus czekoladowy to zaledwie dwa składniki: śmietana kremówka i biała czekolada. A całość usztywniona jest żelatyną. Znacie go już z sernika z musem czekoladowym. Jest niezwykle delikatny i kremowe i smakuje jak kawałeczek nieba. Często wkładam go w formę silikonową w kształcie półkul i zamrażam, a później oblewam i przygotowuje monoporcje (m.in. na słodki stół).
Mus truskawkowy to szybka wersja galaretki truskawkowej. Składa się tylko z dwóch składników: truskawek i galaretki. Jest pyszny! Możecie użyć do niego truskawek mrożonych. Wówczas podgrzewamy je w rondelku bez rozmrażania. A gdy się już rozpuszczą to miksujemy blenderem tak jak w przepisie.
Różne wersje ciasta
Mus z białej czekolady pasuje do wielu składników Proponuje połączyć go z ciemnym biszkoptem i malinami w galaretce. Albo zostawić jasny biszkopt i zrobić mus z mango czyli zmiksowane mango usztywnione galaretką (tak jak w tym przepisie). Będzie pysznie!
Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?
Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.
Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
Jak rozpuścić żelatynę?
Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Więcej przepisów na kremowe ciasta z truskawkami
Pyszne letni torcik. Puszysty biszkopt, delikatny i kremowy mus z białej czekolady i pyszny mus truskawkowy.
Ciasto z białą czekoladą i truskawkami
Składniki:
- BISZKOPT:
- 2 jajka,
- 1/3 szklanka cukru (70g),
- 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- 2 łyżki oleju,
- PONCZ:
- 30ml wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki cukru pudru,
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
- 270g białej czekolady,
- 550g śmietany kremówki 36%,
- 8g żelatyny + 40g wody,
- GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:
- 1 galaretka truskawkowa,
- 600g obranych truskawek,
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę drobno kroimy. Do rondelka przekładamy 150g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.
Żelatynę rozpuszczamy w 40g wody i mieszamy z gorącą masą czekoladową. Masę czekoladową z żelatyną studzimy. Powinna być letnia przed dodaniem do śmietanki.
*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Pozostałą śmietanę kremówkę (400g) ubijamy na najwyższych obrotach miksera na prawię sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady wlewając ją ciurkiem. Gdy dodamy całą masę czekoladową to zmniejszamy obroty miksera na małe i mieszamy jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Gdy mus z białej czekolady zacznie lekko tężeć to wylewamy go na biszkopt.
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI: Umyte i osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Przekładamy je do rondelka i zagotowujemy. Następnie masę truskawkową zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie, aby galaretka rozpuściła się w gorących truskawkach. Masę truskawkową pozostawiamy do przestudzenia.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na paterze lub deseczce układamy biszkopt, zapinamy rant. Można też biszkopt ułożyć w tortownicy i zamknąć obręcz. Nasączamy go całym ponczem. Następnie wylewamy tężejący mus z białej czekolady. Ciasto odstawiamy do lodówki do momentu stężenia musu. Po tym czasie na stężały mus wylewamy schłodzoną masę truskawkową i znowu ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia ciasto oddzielamy ostrym nożem od rantu lub tortownicy. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Ciasto przepyszne, łatwo się robi, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia 😉
Bardzo miło mi to czytać ♥️
Pycha!
Wow piękne wyszło ♥️
To mój kolejny wypiek z przepisu Kasi. Ciacho jest przepycha. Polecam wszystkim na letnie dni jak znalazł a na dzień mamy to już w ogóle. 🤗🤗🤗🤗 Dziękuję kochana za takie fanastyczne przepisy 🤪😘
Wow jaki piękny wyszedł! Brawo 🙂
Polecam się dalej.
Witam, moja masa czekoladowa podczas ubijania zaważyła się, czy jest jakiś sposób żeby ją uratować
Można rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Wymieszać, żeby nie było grudek. Wylać na ciasto i schłodzić ☺️