Zapraszam dziś na przepyszne placuszki z truskawkami, które są bardzo lekkie, puszyste. Sezon truskawkowy u mnie na blogu zaczął się już dawno. Możecie znaleźć dużo inspiracji z truskawkami, ale dziś będzie o placuszkach. Bardzo często przygotowuję sobie różne placki i naleśniki na śniadanie. Tym razem częstuję plackami na bazie jogurtu naturalnego z truskawkami. Placki są szybkie i proste do przygotowania, a jakie pyszne 🙂 Gorąco polecam 😉
Składniki:
- jogurt naturalny gęsty 250g,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- mąka 175g,
- szczypta soli,
- truskawki 200g,
- olej do smażenia,
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
Do miski przekładamy jogurt, dodajemy jajka, olej i cukier - wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Truskawki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smazymy placuszka na złoto z jednej strony. Gdy placek prawie się podpiecze z jednej strony to układamy na nim po 2 plasterki truskawek. Jeszcze chwilkę smażymy i odwracamy na drugą stronę - dopiekamy na złoto. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego 😉