Te fit placuszki warzywne z powodzeniem można podać na wegetariański obiad. Nie musimy ich smażyć, ale pieczemy w piekarniku. Po starciu wszystkich warzyw należy je dobrze odcisnąć z soku. Następnie warzywa mieszamy z jajkiem, otrębami i płatkami owsianymi. Taką mieszankę odstawiamy na 30 minut, aby płatki i otręby miały czas napęcznieć. Masa na placki może wydawać się sucha, ale podczas pieczenia połączy się w zgrabnego placka. Gdy placki się pieką to możemy w tym czasie przygotować sos rzodkiewkowo-ogórkowy czyli w sumie tzatziki z dodatkiem rzodkiewek, ponieważ połowę ogórka zastępujemy rzodkiewkami. Placki po upieczeniu są delikatne więc trzeba je zdejmować z papieru ostrożnie szpatułką, aby się nie porwały.
Placuszki smakują wyśmienicie. Najlepsze są na ciepło. Słodycz batatów przełamuje sos rzodkiewkowo-warzywny.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- PLACUSZKI:
- 600g cukinii,
- 400g batata,
- 1 duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 6 łyżek otrąb owsianych,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- Sól,
- Pieprz,
- SOS RZODKIEWKOWO-OGÓRKOWY:
- 400g jogurtu naturalnego typu greckiego,
- ½ dużego ogórka sałatkowego,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 2 ząbki czosnku,
- Ewentualnie ½ pęczka koperku,
- Sól,
- Pieprz,
- Oliwa z oliwek,
PRZYGOTOWANIE:
PLACUSZKI: Bataty i cukinie ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie dokładnie odciskamy z soku. Cebule obieramy i dość drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy cukinie, bataty, czosnek i cebule. Dodajemy jajka, oliwę, płatki i otręby owsiane. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i mieszamy do połączenia. Masę odstawiamy na 30 minut.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Z masy warzywnej formujemy łyżką placki na blaszce. Placki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół.
Placki są delikatne więc trzeba je zdejmować z papieru ostrożnie szpatułką, aby się nie porwały.
Placki podajemy na ciepło z sosem rzodkiewkowo-jogurtowym.
SOS RZODKIEWKOWO-OGÓRKOWY: Ogórka i rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach tarki i solimy. Warzywa pozostawiamy na 10 minut, a następnie bardzo dokładnie odciskamy z powstałego soku. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy starte warzywa, jogurt grecki, czosnek i ewentualnie posiekany drobno koperek oraz 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowy sos odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł. Przed podaniem możemy go skropić dodatkowo 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Placki można podać na obiad lub kolację w diecie z cukrzycą ciążową.