Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na jedno z moich ulubionych ciast. Jest to też propozycja na ciasto świąteczne. Ciastem snickers zajadałam się już od dłuższego czasu, a to na różnych weselach, imieninach, rodzinnych spotkaniach - spotykałam je wszędzie. Zapragnęłam mieć je w swojej lodówce. Trzeba mu poświęcić chwilkę czasu, aby przygotować wszystkie blaty oraz krem, ale zapewniam Was, że warto!
TUTAJ znajdziesz przepisy na sprawdzone i pyszne ciasta na święta.
To jedno z najpyszniejszych ciast jakie przygotowuję na święta. Najlepsze jest na 2-3 dzień po przygotowaniu więc bez problemu możemy upiec je i złożyć kilka dni wcześniej. Po tym czasie ciasto rozpływa się w ustach. Wszystko w tym cieście do siebie pasuje. Jest słodziutkie od kajmaku, chrupiące od orzeszków i pysznie miodowe. To prawdziwe niebo w gębie!
Fajne w tym cieście jest także to, że nie kremu budyniowego nie musimy ucierać z masłem. W tym przepisie do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia (możemy też masło zagotować od razu z mlekiem). Taką gorącą masą budyniowo-maślaną przekładamy blaty ciasta.
Więcej przepisów na wypieku o smaku "Snickers"
- Ciasto Snickers bez pieczenia
- Ciasto ciemny Snickers s.Anastazji
- Sernik na zimno Snickers
- Rogaliki Snickers
Ciasto Snickers czyli ciasto miodowe z kremem budyniowym, orzechami i kajmakiem
SKŁADNIKI:
-
CIASTO MIODOWE:
-
600g mąki,
-
½ szklanki cukru,
-
1 cukier wanilinowy,
-
2 łyżeczki sody,
-
200g masła lub margaryny,
-
2 łyżki mleka,
-
2 jajka,
-
2 żółtka,
-
3 łyżki płynnego miodu,
-
POLEWA ORZECHOWA:
-
250g orzechów włoskich drobno posiekanych,
-
120g masła,
-
2,5 łyżki miodu,
-
1 czubata łyżka cukru,
-
KREM:
-
750ml mleka,
-
200g masła,
-
½ szklanka cukru,
-
1 cukier wanilinowy,
-
3 łyżki (czubate) mąki ziemniaczanej,
-
2 łyżki (czubate) mąki pszennej,
-
DODATKOWO:
-
1 puszka masy kajmakowej (400g),
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO MIODOWE: Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną wymieszaną z sodą i cukrem.
Dodajemy masło i siekamy drobno (do uzyskania konsystencji kaszy). Wówczas dodajemy jajka i żółtka, mleko i miód. Jeszcze chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części (po około 380g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy (35x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw pieczemy 2 z 3 placków. Każdy placek pieczemy osobno. Ciasto pieczemy około 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół. Na trzeci blat wylewamy wystudzoną polewę orzechową. Pieczemy go kilka minut dłużej – około 13-15 minut. Uzyskamy w ten sposób 3 placki.
KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 2 i ¼ szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy. Budyń zagotowujemy. Gotujemy go cały czas mieszając 1-2 minuty, żeby nie zrobiły się grudki. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej posiekane masło. Dokładnie mieszamy aż masło się rozpuści. Można też zmiksować mikserem. Gorącym budyniem przekładamy blaty ciasta.
*Głównym powodem nieudanego budyniu jest złe zagotowanie mleka i budyniu. Mleko musi "dobrze się" gotować w momencie wlewania rozrobionej mąki. Po wlaniu rozrobionej mąki budyń również powinien nam się zagotować.
POLEWA ORZECHOWA: Do rondelka wkładamy miód, masło, cukier. Podgrzewamy je razem do momentu aż masło się roztopi. Dodajemy posiekane orzechy. Podgrzewamy razem 1-2 minuty na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Cały czas mieszamy. Gotową polewę studzimy.
ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy jeden z miodowych blatów. Wylewamy na niego gorący krem budyniowy. Na kremie układamy drugi z blatów miodowych. Na cieście rozsmarowujemy masę kajmakową. Następnie układamy trzeci miodowy blat ( z orzechami). Gdy ciasto ostygnie to przekładamy je do lodówki.
Ciasto kroimy dopiero następnego dnia – gdy miodowe blaty zmiękną. Najlepiej podawać je 1-2 dni po przygotowaniu.
Życzę smacznego 🙂
nie wyobrażam sobie Świąt bez ciasta miodowego z karmelem i orzechami 🙂
Witam jakie proporcje budyniu zrobić na blaszkę ok 29’41? Czy mozna dodac troszkę mniej masla?
Super przepis 🙂 ciasto wyszło przepyszne 🙂
Bardzo mi miło 😍 Polecam się 🧡
Ciasto robiłam w zeszłym roku i było pyszne. Chce je powtórzyć i w tym ? ile ciasto może leżeć w lodowce? Zastanawiam się kiedy je zrobić aby było już miękkie na wigilie ale także dobre do zjedzenia jeszcze przez święta.. ?
Myślę, że 2-3 dni przed świętami max 🙂 Cieszę się, że smakuje 🙂
Czy można do masy budyniowej dodać margarynę zamiast masła.?
Tak, ale smaczniejsze będzie z masłem.
Ciasto w smaku było dobre, ale po 2 dniach masą budyniowa w cieście spleśniała pojawiły się zielone kropki?
Widocznie ciasto było źle przechowywane lub składniki użyte do ciasta były już zepsute?
Ciasto robione krok po kroku i budyń się nie związał trzeba się było ratować torebkowym i ogromnym problemem okazała się górna warstwa z orzechami bo autentycznie rozpadała się w rękach
Nie dało się normalnie złożyć
Mam nadzieję że naprawdę wybroni się smakiem ?
Ciasto smakowało każdemu bez wyjątku, wigilijny numer#1, moja 4letnia córka zjadła 4 kawałki. Polecam:)
Dziękuję ślicznie za opinie 😃 Najlepszy Snickers 😍
Przygotowałam to ciasto w ostatni weekend, jest pyszne, polecam 🙂 najlepsze tak jak pisze autorka – 3 dnia 😉
Zosiu, super, że smakowało 🙂
Witam, coś poszło nie tak bo masa budyniowa się nie związała, a trzymałam się przepisu ?
Mi wyszło tak samo. Masa budyniowa się nie związała i zalała całe ciasto ?
Czy może być mąka 650 czy lepiej tortowa?
Lepiej tortowa.
Ciasto zdecydowanie robi furorę, jest genialne
Wielkie dzięki za pyszny przepis!
Polecam się ❤️
Jestem zalamana.
Ta masa budyniowa to porazka.
Chcialam pokroic ciasto na drugi dzien a krem budyniowy plynie!
Po komentarzach mozna stwierdzic ze nie jestem jedyna osoba ktorej nie wyszedl ten krem.
Powinna Pani zwiekszyc proporcje maki w przepisie…
Witam. Chce zrobić większą blaszkę tego snicersa czy wobec tego masę mogę tak przygotować:
1l mleka
0.5szkl cukry
2cukry waniliowe
4.5 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3lyzki czubate lyzki maki tortowej
I 250 g masła?
Czy inne dac tu proporcje?
A jaką blaszkę chce Pani przygotować? Wtedy powiem o ile zwiększyć proporcje.
Blaszka ma wymiar ok 29×41.Niestety bie na mnie teraz w domu i nie moge wymierzyc
To proszę dać 1 litr mleka, 2/3 szklanki cukru, około 250-270g masła, 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 i 2/3 łyżki mąki pszennej ?
…..po prostu pycha…..polecam? przepis super!!!
Wyszedł pięknie! Cieszę się, że smakował ❤️
Co za wspaniały przepis. To ciacho koniecznie muszę zrobić. 😉 Ciepło pozdrawiam 🙂
Ciasto wyszło obłędnie 😍
Zamieniłam tylko budyń na ten gotowy z paczki.
Mój nowy must have na imprezach 🥰
Serdecznie Polecam 🤍
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗
Witam, czy dobrze będą pasować orzeszki ziemne? Pozdrawiam:)
Izabela raczej nie :/
Zrobiłam placek pyszny tylko budyń trochę “popłynął” nie wiem co powinnam zrobić inaczej, bo tak jak w przepisie dalam ciepły budyń na miodowe placki
Ewka a może łyżki masz mniejsze? Bo skoro popłynął to wydaje mi się, że mogło być za mało mąki.
Mam tak samo
Dlaczego trzeci blat mam piec dłużej? Czy nie uda sie ciasto jeśli na jedno pieczenie dam wszystkie blaty od razu?
Co do trzeciego blatu, mam rozumieć że polewa dopiero po upieczeniu do wylania? ?
Dominika każdy z blatów pieczemy oddzielnie. Trzeci blat pieczemy dłużej, bo zawiera polewę orzechową. Polewę wylewamy na ciasto przed pieczeniem i pieczemy razem ?
Witam, chciałam zapytać czy zamiast orzechów można dać drobno posiekane orzeszki solone?
Myślę, że tak.
Hej. Możesz mi powiedzieć w jakiej formie pieczesz ciasto? Okrągła. Prostokąt a i jakie wymiary?
Tak jak w przepisie: “Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy (35×24) wyłożonej papierem do pieczenia. ” ?
Bardzo smaczny
♥️
Cukiereczek dziękuję za odpowiedź ?
Dla mnie jest jedna rzecz nie do przejścia. Margaryna. Moze być tyle samo masła zamiast margaryny? A do kremu moge dodać2 żółtka jaja, żeby bardziej przypominalo prawdziwy budyń?
Aniu tak, nawet lepiej jest użyć masła ? Myślę, że można dodać żółtka.
Hej , na jaką blaszkę są przygotowane składniki? Nie mogę się doszukać tej informacji . Pozdrawiam serdecznie
Blaszka 35x24cm ?
Jeszcze jedno pytanie. Ile gram trzeba liczyć na łyżkę mąki? Żebym wiedziała którą łyżkę wziąć 😉
Jedna łyżka mąki pszennej waży około 15g, a mąki ziemniaczanej około 25g.
Przepyszne!!!
Idealny ?
Witam. Czy jak zrobię na blaszce 38/27 to będzie ok, niestety nie mam mniejszej. Pewnie będzie trzeba trochę krócej piec żeby się nie przypaliło?
A może lepiej przeliczyć i zwiększyć proporcje? ?
I znowu wracam do tego przepisu ? najlepszy przepis na to ciasto , nigdzie nie spotkałam się z lepszym bądź równie dobrym przepisem na to ciasto. Bardzo dziękuje ?????
Bardzo mi miło ❤️ Polecam się ?
Twój komentarz
Dzień dobry. Jak długo to ciasto będzie dobrze smakowało? Czy jeśli zrobię we wtorek to do niedzieli bedxie jeszcze dobre? Czy krem się nie popsuje?
Myślę, że jeśli będzie zrobione we wtorek to do piątku-soboty będzie smaczne ? Tylko przechowujemy je w lodówce.
Ciasto pieklam dzisiaj. Jedyna zmiane jaka wprowadzilam to budyn z torebki I wierz zrobiono z mieszanki orzechow wloskich,pekan I ziemnych solonych.Cala reszta jak w przepisie. Ciasto teraz sobie lezakuje ale ze nie moglam sie powstrzymac po zaledwie kulku godzinach sprobowalam kawalek z brzegu I jest przepyszne!!! I wcale nie twarde. Mysle ze w czwartek bedzie sie rozplywalo w buzi:)
Ciasto pieczone wczoraj. Forma 24 na 33.Jedyna modyfikacja to masa budyniowa zrobiona z 2 paczek budyniu.Ciasto teraz sobie lezakuje ale jako ze nie moglam sie powstrzymac sprobowalam je juz kilka godzin po zlozeniu. Moje bylo miekkie od razu. Dzisiaj jest oczywiscie jeszcze lepsze I to jest tez moje zmartwienie. Idac za opiniami o tym ze ciasto musi lezakowac obawiam sie zrobilam je za wczesnie. Ciasto jest przepyszne!!! gore ciasta zrobilam z mieszanki orzechow wloskich, pekan I solonych ziemnych.
Cieszę się, że smakuje ? Uwielbiamy je! ?
Witam,
czy na 750 ml mleka można dać dwa budynie bez cukru, a cukier i masło zostawić bez zmian?
Wydaję mi się, że 2 budynie to będzie za mało. Dałabym 2,5 opakowania.
Cukier puder czy kryształ?
Chce zrobić to ciasto w formie torta na urodziny męża 🙂
Cukier kryształ 😉 Życzę smacznego!
Jak wypieki to tylko z “Cukiereczkiem”
Bardzo dziękuję ♥️
Pyszne ciasto , im dłużej poleży tym smaczniejsze 😉
Wyszło perfekcyjnie 🙂
Bardzo polecam, pyszne ciasto, każdemu smakowało i odrazu zniknęło z talerza 😉 robilam pierwszy ale napewno nie ostatni raz
Bardzo mi miło ♥️
Niestety warstwa budyniową totalnie nie wyszła. Składniki się nie połączyły. Obawiałam się sposobu na dodanie masła do budynku by się rozpuściło, zawsze ubijalam ciepłe masło na puch i dodawałam do zimnego budyniu, tym razem uznałam że zrobię tak jak pisze w przepisie i niestety porażka
Masło po dodaniu do gorącego budyniu nie rozpuściło się? Aż trudno mi w to uwierzyć. Trzeba mieszać aż do momentu rozpuszczenia masła i połączenia składników. Można też zagotować mleko od razu z masłem. Jest to jeden ze sposobów przygotowywania kremu budyniowego – bez ubijania masła. Jest to sposób szybszy i masa budyniowa z taką ilością masła nie może nie zastygnąć.
Bo dosyć długim ubijaniu, gdzie masa dosłownie wpadała mi w szprychy miksera, składniki się połączyły, jednak na kolejny raz zostaję przy sposobie ubijania masła na puch o dodania go później
Rozumiem. Taki “gotowany” krem też ma inny smak niż ubijany. Jest taki bardziej puddingowy, mniej puszysty. To fajna odmiana od tradycyjnego kremu budyniowego ☺️
Wesołych świąt!!
Wygląda tak, że ślinotoku można dostać! 😍 Na święta pozycja obowiązkowa 🙂
Dokładnie tak ♥️ Dzięki Asiu!
Czy same blaty można upiec kilka dni wcześniej a przełożyć kremem później?
Tak. 2-3 dni wcześniej będzie ok. I przechowywać owinięte folią 😃
Ja dodałam więcej mąki niż w przepisie bo 600g ciasto było lejące i moje 3 części ważyły max 320g jedno, budyń równie z przepisu wyszedł mi rzadki a odmierzałam co do grama, ale po kilku modyfikacjach w smaku wyszło smaczne, na pewno jeszcze je zrobię 😊
Bardzo się cieszę, że się udało ♥️
Zrobiłam ciasto w wersji bezglutenowej – zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową, jednocześnie zmniejszając jej ilość. Wyszło przepyszne! Dziękuję za przepis, jest genialny! Na pewno zrobię go niebawem ponownie 🙂
O wow, dobrze wiedzieć, że udaje się też w wersji bezglutenowej. Super ❤️
I znowu wracam do tego przepisu! Najlepszy 👌
Bardzo mi miło! 🙂
Pyszne ciasto!
Bardzo dziękuję ♥️ Piękne!
Bardzo obiecująco zapowiadający się przepis. Przetestuję 🙂