Mazurek pistacjowy to moja druga propozycja na mazurka na święta wielkanocne. Nie wątpię, że będzie HITEM na Twoim świątecznym stole. Desery z pistacjami w roli głównej są ostatnio bardzo modne i pożądane. To wielkanocne ciasto delux!
Słuchajcie, mazurek pistacjowy jest naprawdę prosty i szybki do przygotowania. Spokojnie możecie przygotować go już w Wielki Piątek. A sam kruchy spód można zagnieść w środę i przechowywać owinięty folią w lodówce. Do tego przepisu potrzebujecie pastę pistacjową 100%, którą zamówicie w sklepach internetowych.

Mazurek pistacjowy
Mazurek jest przepyszny i przepiękny! Mamy tutaj idealnie kruchy spód, kwaśne maliny i słodziutkie czekoladowe nadzienie pistacjowe. Coś wspaniałego!

Mazurek pistacjowy
Więcej przepisów na mazurki
- Mazurek jaglano-kokosowy z granatem
- Mazurek owsiany
- Mazurek karmelowy

Mazurek pistacjowy
Najmodniejszy mazurek w tym sezonie. Kruchy spód, idealnie karmelowe słodkie nadzienie pistacjowe przełamane kwaśnymi malinami. Pokochacie ten smak!
Mazurek pistacjowy
Składniki:
- KRUCHY SPÓD:
- 190g mąki pszennej,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (20-25g),
- NADZIENIE PISTACJOWE:
- 225g białej czekolady,
- 100g śmietany 30%,
- 45g pasty pistacjowej 100%,
- DODATKOWO:
- 3-4 łyżki konfitury malinowej,
- DEKORACJA:
- posiekane pistacje,
- kuleczki białej czekolady,
- maliny liofilizowane.
- ewentualnie beziki
Przygotowanie:
KRUCHY SPÓD: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki do schłodzenia.

Spód do mazurka wielkanocnego - składniki
Ciasto dzielimy na 2 części. Większą część ciasta (około 70%) rozwałkowujemy na grubość 5mm. Nożykiem wycinamy kształt jajka. Z reszty ciasta (30%) robimy małe kuleczki, które przyklejamy do rantu ciasta, jedna obok drugiej. Jedna kuleczka ważyła u mnie 2g. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.

Spód do mazurka wielkanocnego
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół. Wkładamy zimne ciasto i pieczemy około 15-18 minut, do ładnego zarumienienia.
NADZIENIE PISTACJOWE: Czekoladę z pastą pistacjową rozpuszczamy w śmietance kremowej. Są na to dwa sposoby:
Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę mieszamy z pastą pistacjową i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką i pastą pistacjową.
Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę, pastę pistacjową i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
* Pastę pistacjową kupiłam na Allegro. Polecam marki Pinuts.
Gdy nadzienie pistacjowe zacznie gęstnieć to wylewamy je na mazurka.
ZŁOŻENIE CIASTA: Kruchy spód smarujemy równomiernie konfiturą malinową. Następnie wylewamy lekko gęstniejące nadzienie pistacjowe. Delikatnie wyrównujemy, ale masa sama powinna się ładnie wyrównać. Odstawiamy do lodówki na kwadrans. Wyjmujemy i dekorujemy. Warto udekorować zanim masa nam zastygnie wówczas dekoracje ładnie się przykleją.
Mazurek przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Mazurek pistacjowy
Przepis idealny, nic nie trzeba zmieniać, wszystko dobrze wytłumaczone a co najważniejsze mazurek wychodzi przepyszny



Bardzo dziękuję ♥️
Super
Bardzo dziękuję ♥️
Dziękuję za przepis. Zainspirowałam się

Piękny wyszedł
Super przepis
Cudowny
U mnie również w tym roku zagości na stole, dziękuję za przepis!
Na degustację musimy jeszcze chwilkę poczekać, ale nie mogę zostawić mazurka bez opieki bo już się na niego czai rodzinka. 


Pięknie wyszedł
Wesołych świąt ♥️
Mam i ja




Piękny
Nigdy nie robiłam Mazurka, zainspirowałam się Pani przepisem, dziękuję
Cieszę się
Wyszedł
Piękny!
Polecam
Twój komentarz
Piękny
Twój komentarz
Przepiękny ♥️
Pyszny Mazurek i pięknie wygląda, dziękuję za przepis
Bardzo mi miło ♥️
Świetny przepis i super inspiracja
dziękuję
Bardzo dziękuję ♥️