Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy to moja druga propozycja na mazurka na święta wielkanocne. Nie wątpię, że będzie HITEM na Twoim świątecznym stole. Desery z pistacjami w roli głównej są ostatnio bardzo modne i pożądane. To wielkanocne ciasto delux!

Słuchajcie, mazurek pistacjowy jest naprawdę prosty i szybki do przygotowania. Spokojnie możecie przygotować go już w Wielki Piątek. A sam kruchy spód można zagnieść w środę i przechowywać owinięty folią w lodówce. Do tego przepisu potrzebujecie pastę pistacjową 100%, którą zamówicie w sklepach internetowych.

Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy

Mazurek jest przepyszny i przepiękny! Mamy tutaj idealnie kruchy spód, kwaśne maliny i słodziutkie czekoladowe nadzienie pistacjowe. Coś wspaniałego!

Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy

Więcej przepisów na mazurki

Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy

Najmodniejszy mazurek w tym sezonie. Kruchy spód, idealnie karmelowe słodkie nadzienie pistacjowe przełamane kwaśnymi malinami. Pokochacie ten smak!

Mazurek pistacjowy

Składniki:

  • KRUCHY SPÓD:
  • 190g mąki pszennej,
  • 100g masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (20-25g),
  • NADZIENIE PISTACJOWE:
  • 225g białej czekolady,
  • 100g śmietany 30%,
  • 45g pasty pistacjowej 100%,
  • DODATKOWO:
  • 3-4 łyżki konfitury malinowej,
  • DEKORACJA:
  • posiekane pistacje,
  • kuleczki białej czekolady,
  • maliny liofilizowane.
  • ewentualnie beziki

Przygotowanie:

KRUCHY SPÓD: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z  cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki do schłodzenia.

Spód do mazurka wielkanocnego - składniki

Ciasto dzielimy na 2 części. Większą część ciasta (około 70%) rozwałkowujemy na grubość 5mm. Nożykiem wycinamy kształt jajka. Z reszty ciasta (30%) robimy małe kuleczki, które przyklejamy do rantu ciasta, jedna obok drugiej. Jedna kuleczka ważyła u mnie 2g. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.

Spód do mazurka wielkanocnego

Spód do mazurka wielkanocnego

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół. Wkładamy zimne ciasto i pieczemy około 15-18 minut, do ładnego zarumienienia.

NADZIENIE PISTACJOWE: Czekoladę z pastą pistacjową rozpuszczamy w śmietance kremowej. Są na to dwa sposoby:

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę mieszamy z pastą pistacjową i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką i pastą pistacjową.

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę, pastę pistacjową i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

* Pastę pistacjową kupiłam na Allegro. Polecam marki Pinuts.

Gdy nadzienie pistacjowe zacznie gęstnieć to wylewamy je na mazurka.

ZŁOŻENIE CIASTA: Kruchy spód smarujemy równomiernie konfiturą malinową. Następnie wylewamy lekko gęstniejące nadzienie pistacjowe. Delikatnie wyrównujemy, ale masa sama powinna się ładnie wyrównać. Odstawiamy do lodówki na kwadrans. Wyjmujemy i dekorujemy. Warto udekorować zanim masa nam zastygnie wówczas dekoracje ładnie się przykleją.

Mazurek przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy

Jeśli przygotujesz mazurek pistacjowy to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





25 komentarzy

  1. Ewa

    Przepis idealny, nic nie trzeba zmieniać, wszystko dobrze wytłumaczone a co najważniejsze mazurek wychodzi przepyszny 😋 ❤️❤️❤️

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

    • Dziękuję za przepis. Zainspirowałam się 👍😃

      • cukiereczek

        Piękny wyszedł ☺️

  2. Super przepis

    • cukiereczek

      Cudowny 😍

      • U mnie również w tym roku zagości na stole, dziękuję za przepis! 😍 Na degustację musimy jeszcze chwilkę poczekać, ale nie mogę zostawić mazurka bez opieki bo już się na niego czai rodzinka. 😂😂😂

        • cukiereczek

          Pięknie wyszedł ❤️ Wesołych świąt ♥️

  3. Mam i ja 😍😍😍🥰🥰

    • cukiereczek

      Piękny 😍

  4. Nigdy nie robiłam Mazurka, zainspirowałam się Pani przepisem, dziękuję 🤩

    • cukiereczek

      Cieszę się 😍

  5. Wyszedł 😍

    • cukiereczek

      Piękny! 🙂

  6. Polecam 🥰

  7. Twój komentarz

    • cukiereczek

      Przepiękny ♥️

  8. Pyszny Mazurek i pięknie wygląda, dziękuję za przepis 😍

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

  9. Świetny przepis i super inspiracja 🙂 dziękuję

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

Zostaw odpowiedź