Za oknami już zima, ale kalendarzowa jesień wciąż trwa. Stąd moja propozycja ciasta z warzywem, które najbardziej z jesienią się kojarzy - oczywiście chodzi o dynię. Jesienią dynia króluje na moim stole. Oprócz zup, naleśników z dynią czy racuchów, bułeczek bardzo chętnie przygotowuje ciasta z dynią w roli głównej. Tym razem padło na sernik i to był strzał w dziesiątką. Inspiracją był dla mnie sernik zobaczony na stronie Kwestia Smaku. Zmodyfikowałam troszkę jego wersję.
Niezwykle kremowy, delikatny, pyszny sernik z jesiennym akcentem. Zachwyca smakiem i wyglądem.
Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 65g masła,
- MASA SEROWA:
- 1 szklanka puree z dyni (około 300g),
- 1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie,
- 5 jajek,
- 2 żółtka,
- 1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego (około 510-530g),
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%,
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (75g),
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- ŚMIETANKA NA WIERZCH:
- 200g śmietany 18%,
- 3 łyżki cukru
- GLAZURA BRZOSKWINIOWA:
- 150 g dżemu brzoskwiniowego,
- 3 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka, puree z dyni i śmietanę kremówkę wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).
* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.
** Mleko skondensowane słodzone używam najczęściej z Gostynia.
*** Zamiast mleka skondensowanego można dać półtorej szklanki cukru czyli około 300g.
Do większej miski wkładamy ser twarogowy, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i puree z dyni. Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Sernik ostrożnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 90 minut.
Gdy sernik się piecze to przygotowujemy śmietankę na wierzch. Śmietanę mieszamy z cukrem. Po wskazanym czasie pieczenia gorący sernik wyjmujemy i smarujemy śmietankę. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut w temperaturze 120 stopni, góra-dół. Piekarnik wyłączamy i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik ostygnie to polewamy go brzoskwiniową glazurą na wierzch. Wystudzony sernik chowamy do lodówki na noc.
Baaaaaardzo polecam. Dynię dodawałam dotąd przede wszystkim do zupy i gulaszu, ale w serniku sprawdza się fantastycznie!
Justyna wygląda przepysznie! Cieszę się, że smakował 😉
Sernik przepyszny! Zrobiłam wariacje i dodałam skórkę z pomarańczy i zamieniłam polewę na kajmakową, wyszło super!
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗
Robię ten przepis kolejny rok – w tym roku wyszedł najlepszy! Nie zdążyłam zrobić zdjęcia z polewą kajmakowa, bo wszyscy się na niego rzucili 🙂
Bardzo się cieszę ♥️ Wygląda perfekcyjnie! Chyba i ja go upiekę w tym roku ponownie ☺️