Jesień obfituję w przepisy z dynią w roli głównej. Pamiętajmy, że z dyni nie robi się tylko zup czy marynat, ale można zjadać ją też na słodko. Możemy podać ją z naleśnikami, dodać do ciasta, muffinek albo upiec placuszki.
Ja tym razem mam dla Was pomysł na pyszne śniadanie lub kolację, podwieczorek.
Kto już kiedyś łączył ser z dynią wie, że to wspaniałe połączenie 🙂 Dodajemy jeszcze rodzynki i już mamy pyszne, słodkie placuszki 🙂
Placuszki robi się bardzo szybko - trzeba zmieszać ze sobą wszystkie składniki i je usmażyć. Możemy podać je z bitą śmietaną, konfiturą czy posypane cukrem pudrem. Smakują wyśmienicie na zimno i na ciepło.
Składniki:
- 200 g dyni,
- 1 łyżka masła,
- 30 g rodzynek,
- 1/2 łyżeczki startego imbiru,
- 200 g białego sera trzykrotnie mielonego,
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- około 7 łyżek mąki,
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ oraz pestki i odważamy 200g. Ścieramy ją na tarce o małych oczkach. Imbir obieramy i ścieramy na drobno. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy imbir i dynię i smażymy około 5 minut do miękkości dyni, całość studzimy. Twaróg wkładamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, cukier, żółtka i ostudzoną dynię - dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej wraz z 3 łyżkami mąki i szczyptą cynamonu. Całość dokładnie mieszamy dodając resztę mąki - jeśli masa nie będzie zbyt gęsta można dodać więcej mąki. Placuszki smażymy na maśle lub oleju na złoty kolor z obu stron. Życzę smacznego 😉