- mięso mielone wieprzowo-wołowe 500g,
- kiełki sojowe w puszce 410g,
- bulion cielęcy 300ml,
- pomidory krojone w puszce 400g,
- koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 por,
- 3 kolorowe papryki,
- ryż do podania,
- wegeta,
- papryka ostra,
- sól,
- pieprz
Z mięsa mielonego formujemy małe kuleczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Pora płuczemy i kroimy w cienkie paseczki. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kiełki odsączamy z zalewy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięsne kuleczki - podczas smażenia posypujemy je wegetą. Gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę i czosnek i chwilkę smażymy. Kolejno dodajemy pokrojone papryki i pora - całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i dusimy pod przykryciem i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie mieszamy i ponownie całość zagotowujemy doprawiając do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Do gotującego się gulaszu wkładamy kiełki, chwilkę razem gotujemy i zdejmujemy z ognia. Gulasz możemy podajemy z ryżem. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Życzę smacznego 😉