Deser z malinami i białą czekoladą

Jak mi się spodoba jakiś przepis to od razu wymyślam różne sposoby jego zastosowania. Tak też było z kremem z białej czekolady i podłużnymi biszkoptami. Kilka dni temu pokazałam Wam przepis na wspaniałe eklerki bez pieczenia z truskawkami i rafaello. Były wyśmienite! Pomyślałam, że w ten sam sposób przygotuje ciasto bez pieczenia. Jednak, gdy znalazłam naczynie szklane do deserów, które kupiłam już dawno, a jeszcze nie użyłam, nie wahałam się ani chwili. Postanowiłam, że moje ciasto przygotuje w formie deseru. Zapraszam Was do "Weekendowej Cukierenki" na przepyszny i przepiękny deser z malinami.

Deser z malinami i białą czekoladą

Deser z malinami i białą czekoladą

Nie martwcie się jeśli nie macie takiego naczynia. Deser możecie przygotować w dużej salaterce. Możecie zrobić także wersje mini i deserki przygotować w szklaneczkach. Co więcej, krem jest na tyle stabilny, że deser ten możecie przygotować jako ciasto bez pieczenia w formie kwadratowej 20x20cm lub ciut większej. Na pewno się uda.

Deser z malinami i białą czekoladą

Deser z malinami i białą czekoladą

RÓŻNE WARIANTY DESERU

Zamiast truskawek możesz wykorzystać maliny, jagody, borówki, mango czy marakuję.

Zamiast pistacji możesz wykorzystać mielone migdały czy wiórki kokosowe.

Jako poncz do maczania biszkoptów można wykorzystać zaparzoną kawę, wodę z sokiem z cytryny itp.

Do polewy czekoladowej możesz dodać odrobinę pasty pistacjowej - tak jak w TYM przepisie.

Więcej przepisów na desery z białą czekoladą

Deser z malinami i białą czekoladą

Deser z malinami i białą czekoladą

Przepyszny i przepiękny deser przygotowany w dużym naczyniu. Smakuje rewelacyjnie. Robi się go ekspresowo.

Deser z malinami i białą czekoladą

Składniki:

  • 200g podłużnych biszkoptów,
  • mleko.
  • KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 400g śmietany kremówki 36%,
  • 200g białej czekolady,
  • 300g serka mascarpone,
  • DODATKOWO:
  • 250g malin,
  • POLEWA:
  • 50g płynnej śmietanki 30%,
  • 100g białej czekolady,
  • DEKORACJA:
  • 20g posiekanych pistacji,
  • 1 pokruszona beza

Przygotowanie:

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietance. Studzimy. Masę czekoladową umieszczamy w zamykanym pojemniku i chowamy na 12h do lodówki.

* Najczęściej używam śmietany 36% Piątnica.

Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

Następnego dnia w misie miksera umieszczamy schłodzoną masę czekoladową oraz serek mascarpone. Ubijamy razem mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego puszystego kremu.

POLEWA CZEKOLADOWA: W misce umieszczamy białą czekoladę i śmietankę. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewę studzimy. Może być letnia.

TUTAJ możesz obejrzeć filmik z przygotowania deseru.

ZŁOŻENIE DESERU: Biszkopty maczamy po 1 sekundę w mleku i umieszczamy na dnie dużego szklanego naczynia. Na biszkopty wykładamy porcję kremu i układamy porcje malin. Znowu wykładamy nasączone w mleku biszkopty, krem i maliny. Kolejno układamy nasączone biszkopty oraz krem. Krem wyrównujemy i polewamy przygotowaną letnią polewą czekoladową. W środek wykładamy pozostałe maliny. A boki posypujemy pistacjami i bezami. Deser przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy łyżką na talerzyk i podajemy. Smacznego!

Deser z malinami i białą czekoladą

Deser z malinami i białą czekoladą

Jeśli przygotujesz deser z malinami i białą czekoladą to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź