Tak naprawdę w ten sposób możesz ozdobić każdą sałatkę, która ma w składzie żółty ser i jajka 🙂 Składniki sałatki umieszczamy warstwowo na talerzu, a na sam koniec dekorujemy żółtym serem i kwiatkami z jajek. Stokrotki z jajek wycięłam wykrawaczką. Jeśli jej nie masz to myślę, że bez problemu wytniesz je także nożykiem. Taka dekoracja świetnie sprawdzi się na Wielkanocny stół.
W środku mojej sałatki znajdziecie tuńczyka, kiszone ogórki, pora i kukurydzę. Bardzo lubimy tę sałatkę i polecamy również na nadchodzące święta.
Więcej przepisów na pomysłowe sałatki
Zamień zwykłą sałatkę w dekoracyjny koszyczek. Na pewno zaskoczysz nią swoich gości.
Sałatka Wiosenny Koszyczek
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub w oleju,
- 5 jajek,
- 1 por,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 puszka kukurydzy,
- 150g żółtego sera w plasterkach
- 6-8 łyżek majonezu,
- Sól,
- Pieprz,
- pęczek koperku/natki
Przygotowanie:
Tuńczyki i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odciskamy z nich sok. Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie na półplasterki. Umieszczamy go na sicie i sparzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy delikatnie białka od żółtek. Za pomocą wykrawaczki stokrotki wycinamy z białka ozdobne stokrotki - kilkanaście sztuk. Słomką wycinamy środki stokrotek z żółtek. Odkładamy na bok. Resztę jajek drobno siekamy, osobno siekamy białka i osobno żółtka.
Ser w plasterkach kroimy w prostokąty, a część w paseczki - tak by przyozdobić nim koszyczek. Koperek drobno siekamy. Można użyć też kilka listków natki pietruszki.
Wybieramy duży talerz. Na jego dnie układamy kukurydzę. Następnie wykładamy pora i smarujemy całość 2 łyżkami majonezu. Kolejno wykładamy kiszone ogórki. Następnie wykładamy tuńczyka. Kolejną warstwą są jajka: najpierw żółtka, a potem białka. Całość smarujemy majonezem formując przy tym zgrabne koło.
Teraz wykładamy plasterki żółtego sera, które będą imitowały koszyczek. Następnie wykładamy posiekany koperek i stokrotki z jajek. Sałatka jest gotowa. Smacznego!
Uwaga: Sałatkę przechowujemy w lodówce pod przykryciem. Powinna być przykryta, żeby plasterki sera nie wysychały i się nie podnosiły, nie skręcały.