Sałatka satay z kurczakiem

Uwielbiam takie sałatki w nowoczesnym wydaniu. Siedząc sobie w domu w taki pochmurny i zimny dzień jak dziś miło przenieść się do krajów orientalnych. Zapraszam Cię dziś na tajską sałatkę z sosem satay - czyli sosem słodko-orzechowym.

Podstawą tej sałatki jest mięso z kurczaka zamarynowane w sosie sojowym, curry i kminie. Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na cieńsze filety po to, by można było usmażyć ją w całości bez obawy o to czy mięso dojdzie w środku. Mięso najlepiej zamarynować przez noc. Następnego dnia smażymy je i podajemy jeszcze ciepłe na sałacie.

Drugim ważnym elementem sałatki jest sos powstały z kilku podstawowych składników. Gdy kupicie słodki sos chili zobaczcie TUTAJ do czego możecie go jeszcze wykorzystać. Sosik jest genialny! Warto go wykorzystać także do innych potraw.

Do sałatki użyłam mini sałatę rzymską, ale można użyć dowolnej, neutralnej w smaku salaty. Miłego akcentu sałatce dodaje granat. Cebula zaostrza jej smak. Wszystkie składniki pysznie do siebie pasują.

Sałatkę podałam z kaszą kuskus. Świetnym dodatkiem będą do niej np. makaron noodle czy ryż, ryż smażony w nutą orientalną. Polecam na wspólne spotkania ze znajomymi.

Więcej przepisów na pyszne sałatki

Sałatka satay z kurczakiem

Sałatka satay z kurczakiem

Chrupiąca, orzeźwiająca i aromatyczna sałatka z pysznym słodko-orzechowym sosem. Jako dodatek podałam do niej porcję kaszy kuskus.

Sałatka satay z kurczakiem

Składniki (2-4 porcje):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (400-500g),
  • olej do smażenia,
  • MARYNATA:
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1/4 łyżeczki kminu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • SOS SATAY:
  • 1 i 1/2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 i 1/2  łyżki soku z limonki,
  • 1 i 1/2 łyżki słodkiego sosu chili,
  • 2-3 łyżki wody,
  • DODATKOWO:
  • 1 sałata mini rzymska (lub ulubiony mix sałat),
  • pól granata,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1/4 długiego ogórka,
  • posiekana kolendra

Przygotowanie:

Każdą z piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na 2-3 cieńsze filety. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc w lodówce pod przykryciem.

* Można użyć takiej samej ilości piersi z indyka.

Następnego dnia rozgrzewamy olej i mięso smażymy na średnim ogniu pod przykryciem około 5-6 minut obracając je na drugą stronę w połowie czasu. Ogień wyłączamy, a mięso pozostawiamy jeszcze na patelni na 10 minut, aby odpoczęło i doszło w środku. Następnie wyjmujemy je na deskę i kroimy w paseczki. Podajemy ciepłe na sałatce.

Składniki sosu mieszamy ze sobą. Najpierw dodajemy 2 łyżki wody, A gdyby sos był za gęsty to dodajemy kolejną łyżkę wody. Sos powinien być gładki i ładnie polewać się po sałatce.

* Masło orzechowe można wykorzystać smooth lub crunchy.

Sałatę drobniej kroimy. Cebulę kroimy w cienkie piórka i rozkładamy na sałacie. Ogórka kroimy w półplasterki. Z połowy granatu wyjmujemy ziarenka i razem z ogórkiem układamy na sałacie. Na sałatę wykładamy ciepłe, pokrojone mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy od razu, smacznego!

Sałatka satay z kurczakiem

Sałatka satay z kurczakiem

Jeśli przygotujesz sałatkę satay z kurczakiem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź