To mój bazowy przepis na serniczki.
- Ciasteczkowy spód, który powstaje z połączenia pokruszonych ciasteczek Digestive oraz rozpuszczonego masła.
- Masa serowa, która jest bardzo prosta do przygotowania, bo wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Znajdziemy w niej obok zmielonego twarogu również serek mascarpone. Dzięki temu dodatkowi serniczki są jeszcze bardziej kremowe.
- wykończenie - i tutaj daje już różne dodatki. Czasem są to świeże owoce, czasem frużelina (najczęściej wiśniowa). Często przygotowuje lemon curd, passion fruit curd, lime curd. A czasami jest to krem śmietankowy lub czekoladowy.
Do sernika pasuje naprawdę wiele dodatków. Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na serniczki z wyśmienitym kremem czekoladowym. Krem ten jest aksamitny, delikatny i pysznie czekoladowy. Kropkę nad i w dzisiejszym deserze stanowi dekoracja z czereśni. To jest pyszne!
Serniczki przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej.
Więcej przepisów na mini serniczki
Delikatna masa serowa, na spodzie ciasteczkowym z aksamitnym kremem śmietankowym z czekoladą. To jest pyszne!
Mini serniczki z kremem czekoladowym
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- SPÓD:
- 150g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 50g masła,
- SERNICZKI:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 250g serka mascarpone,
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),
- 1/2 szklanki cukru (100g),
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 jajko,
- KREM CZEKOLADOWY:
- 1 porcja kremu czekoladowego,
- DODATKOWO:
- czereśnie
Przygotowanie:
SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.
SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko, mieszamy do połączenia. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Serniczki pieczemy około 15 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
KREM CZEKOLADOWY: Krem czekoladowy przygotowujemy według TEGO przepisu.
Wystudzone serniczki dekorujemy kremem czekoladowym przy pomocy szprycy z końcówką gwiazdką 1M. Na wierzch wykładamy jedną czereśnie z ogonkiem. Serniczki przechowujemy w lodówce, a podajemy w temperaturze pokojowej.
Życzę smacznego!