Cukinia w tym roku pięknie obrodziła. Praktycznie co 2-3 dni przygotowujemy z niej jakieś potrawy. Z części zrobiłam surówkę do słoika. Na niedzielę przygotowuję ciasto cukiniowe. A w ciągu tygodnia zajadamy się zupą z cukinii, placuszkami i kotletami.
A co może być lepszego od placuszków z cukinii? Placuszki z cukinii z dodatkiem kukurydzy 🙂 Przygotowuję się je bardzo podobnie jak zwykłe placki z cukinii, różnią się dodatkiem kukurydzy i posiekanej dymki. Proponuję podać je z sosem tzatziki lub sosem czosnkowym. A może macie swoje ulubione dodatki do takich placuszków?
SKŁADNIKI (16-18 sztuk):
-
450g cukinii,
-
1 szklanka odsączonej kukurydzy z puszki,
-
2 cebule dymki,
-
3 jajka,
-
2 ząbki czosnku,
-
½ łyżeczki suszonej bazylii,
-
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
-
½ szklanki startego parmezanu,
-
¾ szklanki mąki,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie odciskamy ją dokładnie z soku. Cebule dymki kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
W misce mieszamy ze sobą: odciśniętą cukinie, kukurydzę, posiekaną dymkę, jajka i przyprawy. Następnie dodajmy mąkę i starty parmezan, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy do połączenia.
Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i smażymy placki na rumiano po około 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy ja na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Życzę smacznego 🙂
Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
CUKINIA / KUKURYDZA
Fajny przepis. Dymke zsstapilam zwykła cebula i bylo naprawde pyszne 😉
Bardzo cieszę się, że smakowały 🙂
Pysznie, szybko, polecam??…
Cieszę się, że smakowały ?