Jogurtowe placuszki z cukinii na słodko

Bardzo popularne są placki z cukinii na wytrawnie. A ja swoje placki zrobiłam na słodko. Wiele już razy wykorzystywałam cukinię w ciastach więc pomyślałam czemu nie w placuszkach? Zresztą zobaczcie sami jak sprawdza się cukinia w wypiekach - CIASTA CUKINIOWE 🙂 Placuszki są delikatne w smaku, cukinia w ogóle nie jest wyczuwalna. Możemy je podawać z owocami lub polane miodem/syropem klonowym. dzieci na pewno będą się nimi zajadać. Będą idealne, aby przemycić dzieciom cukinię.

Jogurtowe placuszki z cukinii na słodko

Jogurtowe placuszki z cukinii na słodko

SKŁADNIKI (16-20 sztuk):

  • 1 szklanka tartej cukinii (nie odciskamy jej z soku),

  • ¾ szklanki mąki + 2 łyżki,

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 2 duże jajka (osobno żółtka i białka),

  • 2-3 łyżki cukru brązowego,

  • 1 szklanka naturalnego jogurtu greckiego,

  • ½ łyżeczki soli,

  • ½ łyżeczki cynamonu,

  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenia.

W drugiej misce mieszamy tylko do połączenia jogurt, żółtka, cukier i aromat waniliowy. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy tylko do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski. Delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy startą cukinię i delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i nakładamy porcję ciasta( 1 łyżka=1 placuszek). Placki smażymy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Kiedy zobaczymy, że na powierzchni placka robią się bąbelki to obracamy go na drugą stronę.

Placuszki podajemy same lub polane syropem klonowym, z ulubionymi owocami.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Możemy mąkę pszenną zastąpić pełnoziarnistą.

Jogurtowe placuszki z cukinii na słodko

Jogurtowe placuszki z cukinii na słodko

Może spodobają Ci się także:

PANCAKES Z AWOKADO

PLACUSZKI MARCHEWKOWE Z SOSEM SEROWYM

PLACUSZKI SEROWE Z DYNIĄ

PANCAKES Z BATATÓW





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź