Cytrynowe ciasto z cukinii

Ciasto marchewkowe ma powody do obaw… Dzisiaj w “Weekendowej Cukierence” przedstawiam Wam rewelacyjne ciasto cukiniowe. Spokojnie może konkurować z ciastem marchewkowym. Jest bardzo szybkie do przygotowania. Przygotowujemy je bez użycia miksera. Po prostu suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia – podobnie jak przy muffinkach. reszta to już tylko pieczenie. Ciasto pieczemy około 1 godziny tzn. do suchego patyczka, a po wystudzeniu polewamy je lukrem. Ciasto długo utrzymuje świeżość, jest wilgotne. Naprawdę jest godne polecenia :)

Cytrynowe ciasto z cukinii

Cytrynowe ciasto z cukinii

SKŁADNIKI (2 małe keksówki):

  • 3 szklanki mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1 łyżeczka sody,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 i ¾ szklanki cukru,

  • Skórka starta z 2 cytryn,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 3 jajka,

  • 1 szklanka oleju,

  • 1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,

  • 2 szklanki startej na średnich oczkach cukinii (cukinii nie obieramy, ścieramy ją ze skórką, powstałego podczas ścierania soku nie odciskamy),

  • Lukier do polania ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół). Dwie małe keksówki (o wymiarach 9x28cm każda) wykładamy papierem do pieczenia.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok.

W drugiej misce mieszamy ze sobą cukier i skórkę cytrynową do połączenia. Następnie dodajemy jajka, olej, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia składników. Masa będzie gęsta. Następnie dodajemy startą cukinię (nie odciskamy jej z powstałego soku) i mieszamy. Gotowe ciasto rozlewamy po równo do dwóch keksówek. Ciasto pieczemy około 60-65 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu zostawiamy je w formie na 15 minut, a później możemy je wyjąć i studzić już na kratce.

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Wystudzone ciasto możemy polać lukrem.

Życzę smacznego :)

Uwaga:

1) Lukier przygotowujemy przez ucieranie 1 łyżki mleka z 6 łyżkami cukru pudru i odrobiną aromatu cytrynowego. Do polania dwóch ciast przygotowałam 4 porcje lukru czyli przygotowane z 4 łyżek mleka.

2) Jeśli cukinia jest duża to usuwamy z niej gąbczasty miąższ i pestki.

Cytrynowe ciasto z cukinii

Cytrynowe ciasto z cukinii

Cytrynowe ciasto z cukinii

Cytrynowe ciasto z cukinii

Cytrynowe ciasto z cukinii

Cytrynowe ciasto z cukinii

Może spodobają Ci się także:

CIASTO Z CUKINIĄ POD SEROWĄ PIERZYNKĄ

MIGDAŁOWE CIASTO CUKINIOWE

BABKA CYTRYNOWA

7 komentarzy

  1. p

    a czy mozna to upiec w jednej dłuższej keksówce? jesli tak to ile czasu piec?

    • cukiereczek cukiereczek

      Wydaje mi się, że jedna długa keksówka może być za mała na te proporcje. Na długą keksówkę proponuję zrobienie ciasta z 2/3 składników (czyli 2 szklanki mąki, 2 jajka itd). Wydaje mi się, że czas pieczenia będzie bardzo podobny – około 60 minut – trzeba kontrolować patyczkiem.

  2. Bardzo smaczne ciasto. Na drugi dzień nie było już nawet okruszka, zniknęło w oka mgnieniu :-)

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo mi miło :) Ciesze się, że smakowało :)

  3. Bardzo dobre, wilgotne jak przystalo na ciasta warzywne, zrobie na pewno jeszcze nie raz :)

    20170802_171101

  4. Uwielbiam to ciasto piec z Twojego przepisu, jest mega pyszne!!! Myślisz, że mogę je zrobić w formie muffinek?

    • cukiereczek cukiereczek

      Nieka dziękuję za miłe słowa :) Tak, można je upiec w postaci muffinek. Wówczas z połowy porcji uzyskasz 12 muffinek. Bedą się piekły około 20-25 minut (do suchego patyczka). Temperatura pieczenia taka sama jak przy cieście ;)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij