Jeśli lubicie makaron ze szpinakiem to na pewno zasmakuję Wam ta zupa. Wszystkim, którym dałam jej spróbować przypominała właśnie makaron ze szpinakiem i śmietanką.
Ta pyszna i kremowa zupa jest szybka i prosta do przygotowania. Jest dietetyczna, nie dodajemy do niej śmietany, ale mleko, które nadaje jej delikatności. Możemy oczywiście pokombinować z innym rodzajem mleka. Aby zupa była bardziej sycąca podałam do niej grzanki z pieczywa pełnoziarnistego. Osoby, które nie liczą kalorii, mogą podać ją z groszkiem ptysiowym czy kleksem śmietany. Gorąco polecam 🙂
Przepis dodaje oczywiście do naszego cyklu: LICZYMY KALORIE 🙂
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 100g szpinaku świeżego,
- 1 duży por,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 300g ziemniaków,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżeczki masła,
- 2 łyżeczki oleju,
- Słodka i ostra papryka,
- Szczypta gałki muszkatołowej,
- Sól,
- Pieprz,
- GRZANKI:
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego (140g),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki posiekanej drobno natki pietruszki,
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano lub bazylii,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Z pora zdejmujemy wierzchnie liście. Białą i jasnozieloną część pora kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Szpinak płuczemy i odstawiamy na bok.
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę. Wówczas dodajemy masło i pora. Smażymy go przez 3-4 minuty. Wówczas dodajemy ziemniaki i czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę. Zalewamy całość bulionem i gotujemy razem 15-20 minut – do miękkości ziemniaków. Wówczas dodajemy szpinak w liściach, zagotowujemy i gotujemy przez1 minutę. Zupę zdejmujemy z ognia. Po lekkim przestudzeniu zupę miksujemy blenderem na krem stopniowo dolewając mleko. Zupę doprawiamy przyprawami.
GRZANKI: Chleb kroimy w kostkę 0,5x0,5cm. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy chleb, dodajemy oliwę i zioła oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby chleb pokrył się przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Chleb rozkładamy na papierze do pieczenia i zapiekamy kilka minut (aż stanie się chrupiący).
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
2) Do przygotowania grzanek możemy użyć też zwykłego chleba.
3) Całe danie zawiera około 1110kcal.
Proponuję podanie czterech porcji po około 277kcal.
Jedna porcja zawiera:
- węglowodany – 58g,
- białko – 11g,
- tłuszcz – 14g,
- błonnik - 13g.
To danie proponuję podać na lunch do pracy/szkoły lub obiad.
Rewelacyjna zupa! Pomimo braku mięsa które jest dla mnie niemal niezbędne, zupa jest przepyszna. Moja ocena 10/10 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Gotowałem zupę już kilka razy i nadal mi się nie przejadła!
Ja preferuję wersje bez grzanek która wygląda tak:
bardzo podoba mi się ta lżejsza zupa 🙂