Trwa sezon na młodą kapustę i szparagi. Młodą kapustę wprost uwielbiam, daje mnóstwo możliwości do przygotowania. Najbardziej lubię ją zapiekaną z kurczakiem. Szparagi są także wdzięcznym warzywem. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie, możemy je piec, smażyć, grillować, gotować. Najbardziej przypadły mi do gustu pierogi ze szparagami.
Z połączenia młodej kapusty, szparagów i kaszy pęczak otrzymujemy pyszne, lekkie i dietetyczne danie obiadowe. Potrawa jest w optymistycznym kolorze, wręcz zachęca do zjedzenia. Danie gotujemy w jednym garnku, robi się je dość szybko, kolejno dodajemy składniki i mieszamy co jakiś czas.
Kaszotto świetnie się odgrzewa więc możemy je przygotować wcześniej.
Przepis na podstawie bloga Kwestia Smaku.
SKŁADNIKI (3 porcje):
-
½ szklanki kaszy pęczak,
-
½ pęczka szparagów (250g),
-
200g młodej kapusty (około 1/3 – 1/4 główki),
-
1 por,
-
1 cebula,
-
400g piersi z indyka,
-
1 i ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
-
1/3 szklanki białego wina,
-
3 łyżki sosu sojowego,
-
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia,
-
3 łyżki posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i mieszamy. Mięso podsmażamy na patelni. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki (jasną część). Kapustę drobno szatkujemy. Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Dokładnie je płuczemy i kroimy w 2cm skośne plasterki.
Na większej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę oraz pora. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Wlewamy wino, chwilę gotujemy aż wino wyparuje. Wówczas dodajemy podsmażone mięso, całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 25 minut.
Po tym czasie dodajemy kapustę, mieszamy. Gotujemy razem 2 minuty (pod przykryciem). Dodajemy szparagi, mieszamy i gotujemy pod przykryciem 3 minuty. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia. Danie doprawiamy w między czasie do smaku. Danie kilka razy mieszamy w czasie gotowania.
Kaszotto rozkładamy na talerzyki. Każdą porcję posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Życzę smacznego:)
ale to musiało być pyszne!
Polecam, jest naprawdę wyśmienite 😉
ciekawe połączenie 🙂
Może znajdzie się ktoś chetny i mi zrobi ? 😛
kaszotto ze szparagami – cudowne danie. zjadam oczami! i przepiękne zdjęcia!
Dziękuję za miłe słowa 🙂 zachęcam do przygotowania 😉