Pierogi ze szpinakiem i trzema serami zapieczone w sosie pomidorowym

Tak podane pierogi mogą stanowić sycący bezmięsny obiad. Z powodzeniem możemy je zaserwować na rodzinnej imprezie czy Sylwestrze. Co więcej danie prezentuję się bardzo elegancko. Jeszcze lepszym pomysłem będzie zapieczenie pierożków w 4 naczynkach, aby każdy miał swoją porcję. Pierogi są mięciutkie, a farsz delikatny i z charakterem. Z powodzeniem można je odgrzewać.

Pierogi ze szpinakiem i trzema serami zapieczone w sosie pomidorowym

Pierogi ze szpinakiem i trzema serami zapieczone w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • PIEROGI:

  • 250g mąki pszennej,

  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • Szczypta soli,

  • ¼ szklanki gorącej wody,

  • ½ szklanki mleka,

  • 1,5 łyżki oleju,

  • FARSZ:

  • 200g świeżego szpinaku,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 150g sera feta,

  • 125g mozzarelli,

  • 125g ricotty,

  • Gałka muszkatołowa,

  • Słodka i ostra papryka w proszku,

  • SOS POMIDOROWY:

  • 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g),

  • 1 papryczka chili,

  • 2 ząbki czosnku,

  • Szczypta cukru,

  • ½ łyżeczki oregano,

  • DODATKOWO:

  • Olej do smażenia,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 50g parmezanu,

  • Świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE:

PIEROGI: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Dodajemy gorącą wodę. Następnie dodajemy olej oraz stopniowo wlewamy letnie mleko i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy około 1 łyżeczki farszu i zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 1 minutę od wypłynięcia.

FARSZ: Na suchą patelnię wrzucamy opłuczony i wysuszony szpinak. Podgrzewamy go kilka minut aż zwiędnie i cała woda z niego wyparuję. Około 1 minutę przez końcem dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Szpinak wykładamy na deskę i drobno siekamy.

Ser feta i ricottę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy startą na grubych oczkach tarki mozzarellę i mieszamy. Dodajemy posiekany, wystudzony szpinak oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i doprawiamy do smaku.

SOS POMIDOROWY: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oregano cukier, sól i pieprz. Sos zagotowujemy. Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Następnie sos odkrywamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje, a więc odparuję woda.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos. W sosie układamy pierogi. Możemy je posypać posiekaną bazylią. Pierogi zapiekamy 15 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika pierożki posypujemy tarkowanym parmezanem oraz świeżą bazylią.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Pierogi możemy ułożyć w 4 mniejszych naczynkach i zapiec. 1 naczynko=1 porcja.

2) Parmezan możemy zastąpić zwykłym żółtym serem.

3) Z podanych proporcji wychodzi około 30 pierożków.

Pierogi ze szpinakiem i trzema serami zapieczone w sosie pomidorowym

Pierogi ze szpinakiem i trzema serami zapieczone w sosie pomidorowym

Pierogi ze szpinakiem i trzema serami zapieczone w sosie pomidorowym

Pierogi ze szpinakiem i trzema serami zapieczone w sosie pomidorowym





3 komentarzy

  1. boskie pierogi 🙂 uwielbiam szpinak 🙂

  2. Wspaniałe danie. I jak pięknie podane!

    • cukiereczek

      Bardzo polecam 😍 I dzięki za miłe słowa ❤️

Zostaw odpowiedź