To już szósty przepis w Tygodniowym Maratonie Naleśnikowym. Jako, że uwielbiam kuchnię meksykańską nie mogło zabraknąć przepisu na naleśniki w stylu meksykańskim. Są kolorowe, pikantne i bardzo sycące. O tym, że są smaczne nie muszę chyba pisać, bo jak z połączenia mięsa, fasoli, kukurydzy, pomidorów i sera mogłoby powstać coś niesmacznego? 🙂
Polecam te naleśniki na codzienny obiad. Świetnie się odgrzewają więc można je przygotować dzień wcześniej. Polecam je także na rodzinne spotkania i imprezy, domówki czy Sylwestra.
SKŁADNIKI (8 porcji):
- NALEŚNIKI (20-24 sztuki):
- 4 jajka,
- 4 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 szklanki mleka,
- 3 szklanki wody,
- 4 łyżki oleju,
- NADZIENIE:
- 600g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 cebula,
- 1 papryczka chili,
- 1 puszki kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich,
- Sól,
- Pieprz,
- SOS:
- 800g pomidorów z puszki (2 puszki),
- 1 papryczki chili,
- 2 ząbki czosnku,
- Szczypta cukru,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- Sól,
- Pieprz,
- DODATKOWO:
- 200g żółtego sera,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
NADZIENIE: Na dużej patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy razem całość przez kilka minut aż mięso się zarumieni. Wówczas dodajemy posiekaną drobną papryczkę chili i pokrojoną w małą kostkę paprykę. Smażymy razem 2 minuty. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy przyprawę meksykańską. Dusimy danie około 20 minut. Wówczas dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę z puszki oraz koncentrat. Mieszamy i dusimy jeszcze razem 5-10 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gdyby woda z sosu za szybko odparowała można podlać dodatkowo odrobiną wody. Powinniśmy otrzymać gęsty mięsny sos. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku.
SOS: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Sos powinien zgęstnieć.
Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zwijamy go w rulon. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy je przygotowanym sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Życzę smacznego 🙂
Pyszne naleśniczki. Zjadłabym takie z chęcią 🙂
pyszne naleśniki na obiad 🙂
Bardzo lubię smaki meksykańskie:-)
Powinnaś dostać Nobla za te naleśniki, są mega pyyyyyszne 🙂
Dzięki za miłe słowa 😀 Cieszę się, że naleśniki aż tak smakują 🙂