Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto, które pokochacie od pierwszego kęsa. Jest to ciasto inspirowane słynnym tortem Dakłas czyli tortem bezowym z pysznym kremem śmietanowo-kajmakowym z dodatkiem daktyli i chrupiących orzechów włoskich. Przepis na taki tort znajdziecie oczywiście na blogu.

Ciasto Dakłas
Ciasto Dakłas to dokładnie ten sam pyszny krem, który znajdziecie w torcie bezowym. Dodatkowo mamy tutaj fajny czekoladowy spód. A wierzch ciasta zwieńczają beziki. Oczywiście zamiast małych bezików można upiec jedną dużą bezę taką jak piecze się do Malinowej chmurki. Ciasto smakuje przepysznie. Najbardziej smakowało nam drugiego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzły. Ładnie się kroi i dobrze przechowuje. To jest super przepis na domowe imprezy.

Ciasto Dakłas
Więcej przepisów na ciasta z kajmakiem
- Tort Dakłas
- Ciasto jasny słonecznikowiec
- Karmelowa czekoladowa chmura
- Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym

Ciasto Dakłas
Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z aksamitnym kremem kajmakowym z dodatkiem chrupiących orzechów i daktyli zwieńczone bezami. To ciasto zachwyca smakiem!
Ciasto Dakłas
Składniki:
- CIASTO CZEKOLADOWE:
- 100g masła,
- 50g cukru białego,
- 50g cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki maślanki,
- 130g mąki pszennej,
- 30g kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (3g),
- 1/2 łyżeczki sody (2g),
- KREM DAKŁAS:
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 250g serka mascarpone,
- 210g masy kajmakowej,
- 100g daktyli,
- 100g orzechów włoskich,
- DODATKOWO:
- mini bezy
Przygotowanie:

Składniki na ciasto czekoladowe
CIASTO: Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.

Przygotowanie ciasta czekoladowego
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier biały i brązowy i ekstrakt waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i maślankę w dwóch turach. Mieszamy krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy.
KREM DAKŁAS: Orzechy i daktyle drobno siekamy. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misie miksera i ubijamy na najwyższych obrotach na gęsty i puszysty krem. Dodajemy masę kajmakową i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników. Nie mieszamy zbyt długo, aby nie rozluźnić kremu. Na sam koniec dodajemy posiekane bakalie i krótko mieszamy.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na ciasto czekoladowe wykładamy krem kajmakowy. Wyrównujemy. Następnie wykładamy mini beziki lekko wklepując je w krem. Ciasto schładzamy. Smacznego!

Ciasto Dakłas