Nowa pyszna propozycja wypieku świątecznego, która skradnie serca Waszych gości. Bo czy ktoś może się oprzeć ciastu miodowemu w połączeniu z delikatnym musem czekoladowym, biszkoptami nasączonymi w kawie i polewie czekoladowej.
CIASTA NA ŚWIĘTA - wybrałam najlepsze ciasta z bloga, które idealnie pasują na świąteczny stół.
Miodowniki to jedne z moich ulubionych ciast. Co roku, właśnie w grudniu, dodaje całkiem nowy przepis na ciasto miodowe. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na miodownika z karmelowo-kawowym twistem.
A teraz opowiem Wam jak powstało moje ciasto. Chciałam przygotować ciasto Królewiec w innej, nowoczesnej wersji. Początkowo pomyślałam, że może upiekę biszkopt z makiem, a polewę zmienię na taką z białej czekolady. Ale nie...chciałam czegoś więcej od tego ciasta. Dalej wymyśliłam, że zrobię mus z białej czekolady, ale dodam do niego espresso. A jak espresso to użyję podłużnych biszkoptów. Będzie szybciej, a takie biszkopty idealnie sprawdzą się jako zamiennik biszkoptu. Ale po chwili stwierdziłam, nie, nie, za dużo kawy. A może mus z czekolady karmelowej? Karmel i kawa to mega połączenie (zobacz np. tiramisu kajmakowe z malinami czy ciasto karmelowe tiramisu). I tak o to powstało to ciasto! Mój HIT na nadchodzące święta Bożego Narodzenia.
Ciasto kroi się pięknie i bardzo dobrze przechowuje pod przykryciem. Zobaczcie jakie te wszystko kawałeczki ciasta są równe, nieposzarpane. Nic się nie rozpada. Najlepsze oczywiście na 2-3 dzień - jak to miodowniki. Więc możecie je przygotować 2-3 dni przed świętami. Dekorację proponuje zrobić "na świeżo", aby prezentowała się elegancko. Kropkę nad i stanowi czekoladowa polewa przygotowana ze śmietanki i czekolady mlecznej. A dekoracja ... może być dowolna. Użyłam tutaj bitej śmietany i wierzch oprószyłam kakao (przez sitko).
Miodowe blaty można przygotować dzień wcześniej. Jedyną trudnością w cieście może okazać się mus karmelowy. Tutaj musimy mieć małe doświadczenie z pracą z rozpuszczoną czekoladą i żelatyną. Mus ten może się zwarzyć jeśli dodamy za gorącą masę czekoladową do śmietany. Trzeba pamiętać, by wlewać go ciurkiem, powoli i jednocześnie miksować. Śmietany nie musimy ubijać na sztywno także w tej kwestii nie będzie problemu.
Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?
Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.
Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
Jak rozpuścić żelatynę?
Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Więcej przepisów na miodowniki
Połączenie miodowego ciasta z delikatnym musem karmelowym, biszkoptami nasączonymi kawą i czekoladą. Pysznie i nowocześnie!
Miodownik karmelowy z kawą
Składniki:
- CIASTO MIODOWE:
- 300-320g mąki pszennej (2 szklanki),
- 1 łyżeczka sody (4g),
- 70g cukru (1/3 szklanki),
- 150g masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 2 łyżki miodu,
- DODATKOWO:
- podłużne biszkopty,
- zaparzona mocna kawa,
- MUS Z CZEKOLADY KARMELOWEJ:
- 400g czekolady karmelowej,
- 825g śmietany kremówki 36%,
- 12g żelatyny + 60g wody,
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 150g czekolady mlecznej,
- 100g płynnej śmietanki 30%
Przygotowanie:
CIASTO MIODOWE: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z sodą i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy miód, jajko i śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 równe części i chłodzimy w lodówce przez 1h. Jedna część ciasta ważyła 345g.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy najlepiej od razu na papierze do pieczenia i przekładamy do blachy o wymiarach 20x30cm. Ciasto będzie cienkie, ale da się je spokojnie rozwałkować. Ciasto pieczemy około 15-17 minut, do ładnego zarumienia. Po upieczeniu ciasto studzimy. W ten sam sposób pieczemy drugi blat. Powinniśmy otrzymać dwa blaty miodowe.
MUS Z CZEKOLADY KARMELOWEJ: Czekoladę drobno kroimy. Do rondelka przekładamy 225g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.
* Jeśli nie możesz nigdzie dostać czekolady karmelowej to zastąp ją taką samą ilością białej czekolady.
** Czekoladę karmelową używam marki Wedel (do kupienia w większych supermarketach) lub Barry Callebaut (do kupienia na stronach internetowych).
Żelatynę rozpuszczamy w 60g wody i mieszamy z gorącą masą czekoladową. Masę czekoladową z żelatyną studzimy. Powinna być letnia przed dodaniem do śmietanki.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Pozostałą śmietanę kremówkę (600g) ubijamy na najwyższych obrotach miksera na prawię sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy ostudzoną masę z czekolady kamelowej wlewając ją ciurkiem. Gdy dodamy całą masę czekoladową to zmniejszamy obroty miksera na małe i mieszamy jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Mus jest gotowy, wykładamy go na ciasto.
POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).
Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.
ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce 20x30cm układamy pierwszy blat miodowego ciasta. Wylewamy na niego połowę musu karmelowego. Na musie układamy nasączone w kawie biszkopty.
* Biszkopty nasączamy w ostudzonej zaparzonej kawie zanurzając je w kawie po 1 sekundzie z każdej strony.
Na biszkopty wylewamy pozostały mus karmelowy i wyrównujemy. Od razu układamy drugi blat miodowego ciasta. Lekko go dociskamy do ciasta. Wierzch ciasta polewamy przygotowaną polewą czekoladową.
Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przechowujemy je w lodówce.
Życzę smacznego!
Polecam, super przepis , wszystko dobrze opisane , wyszło pyszne , dawno tak pysznego ciasta nie jadłam. Ps. Zdj nie zaladne bo jeszcze dobrze nie zastygł le musiałam spróbować 😂🥰
Ślicznie dziękuję ♥️ Bardzo się cieszę, że zasmakowało 😃
Czy czekolada rozpuszczona w śmietance musi być letnia w momencie w którym dodajemy ja do ubitej śmietanki czy może być całkowicie wystudzona?
Może być letnia. Ważne żeby nie zastygła ponownie 😃 Żeby można było łatwo dodać ją do śmietany.
Ciasto rewelacyjne, nie ma się co zastanawiać tylko pięć i się delektować. ❤️
Piękne wyszło 🙂 Bardzo dziękuję!
Ciasto przepyszne. Polecam ten super szczegółowy przepis.
Wow idealnie wyszło ♥️