Wypieki miodowe mają specjalne miejsce w moim sercu. Uwielbiam je! I tak się składa, że najczęściej przygotowuje je w okresie świątecznym. Dziś w "Weekendowej Cukierence" chcę Wam zaproponować pyszne ciasto tortowe, w którym jedyną i główną rolę gra miód. Taki tort spokojnie można podać jako tort urodzinowy.
CIASTA NA ŚWIĘTA - wybrałam najlepsze ciasta z bloga, które idealnie pasują na świąteczny stół.
Tort miodowy z bitą śmietaną to 4 warstwy ucieranego ciasta miodowego przełożone lekkim kremem śmietankowym i wykończone przepysznym kremem maślano-miodowym, który smakuje niczym kanapka z masłem i miodem. Jest przepyszny! I tym wszystkim trzem składowym tort zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Tort jest mięciutki, ładnie się kroi i przechowuje. Ciasto pozostaje wilgotne przez kilka dni. Smakuje pysznie i delikatnie. Dla jeszcze lepszego efektu lubię każdą z serwowanych porcji polać dodatkową porcją miodu 🙂
Ten przepis możecie wykorzystać jako bazę i dowolnie go modyfikować. Można pomiędzy warstwy kremu dodać warstwę dżemu czy konfitury. Krem śmietankowy myślę, że fajnie też wymieni się na krem grysikowy. Możecie odkroić wierzch ciasta, pokruszyć go i obsypać boki ciasta.
Nie pomylcie tego przepisu z miodownikiem czyli rosyjskim tortem miodowym. To zupełnie inny rodzaj ciasta. W miodowniku rosyjskim mamy twarde blaty ciasta, które miękną dopiero po kilku dniach. Mój torcik możecie jeść już kilka godzin po przygotowaniu. Jest od razu mięciutki.
Więcej przepisów na wypieki miodowe
Miodowe blaty, lekki krem śmietanowy i miodowy tynk. Miód znajdziesz w każdej warstwie tego ciasta. Jest przepyszne! Pięknie się kroi i smakuje maślanie i miodowo.
Tort miodowy z bitą śmietaną
Składniki:
- CIASTO MIODOWE:
- 115g masła,
- 100g cukru trzcinowego,
- 120ml oleju (110g),
- 120ml miodu (180g),
- 2 jajka,
- 60ml jogurtu greckiego,
- 60ml mleka,
- 315g mąki pszennej,
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g),
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 250g serka mascarpone,
- TYNK MAŚLANO-MIODOWY:
- 200g masła,
- 150g mleka skondensowanego słodzonego,
- 75g miodu
Przygotowanie:
CIASTO MIODOWE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, mleko, jogurt i jajka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.
Dno tortownicy o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia, a obręcz smarujemy cienką warstwą masła.. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół.
Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, cynamon, sól i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy olej i cukier trzcinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach przez około 3-5 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz miód i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki oraz jogurt i mleko w dwóch turach i mieszamy krótko, tylko do dobrego połączenia.
Ciasto dzielimy na 2 równe części i przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy dwa takie same ciasta miodowe. Gdy pieczemy pierwsze ciasto to drugie surowe czeka na blacie. Jeśli mamy dwie tortownice to możemy upiec od razu dwa ciasta jednocześnie.
Ciasto pieczemy około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po kilkunastu minutach ciasto zacznie się szybko rumienić. Należy je wówczas przykryć folią.
Ciasta nie przetrzymujmy za długo w piekarniku, aby go nie wysuszyć. Pieczemy tylko do momentu suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu całkowicie studzimy. Następnie kroimy je na 2 równe części. W ten sposób uzyskamy 4 blaty ciasta miodowego.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity. Krem dzielimy na 3 równe części.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
TYNK MAŚLANO-MIODOWY: Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej tzn. mleko skondensowane i masło wyjmujemy z lodówki min. 2h wcześniej i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły.
* Używam mleka skondensowanego słodzonego z Gostynia.
Do miski wkładamy miękkie masło. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (10 minut). Kilka razy zbieramy masło ze ścianek miski szpatułką. Dodajemy mleko skondensowane i miód w trzech turach i miksujemy jeszcze przez 5 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera na najniższe, aby odpowietrzyć krem. Krewem tynkujemy i ozdabiamy tort.
ZŁOŻENIE TORTU: Na paterze układamy pierwszy blat miodowy. Smarujemy go 1/3 kremu śmietankowego. Przykrywamy go kolejnym blatem miodowym i smarujemy kremem. Postępujemy tak aż do wykorzystania wszystkich blatów i kremu. Tort odstawiamy do lodówki na czas przygotowania tynku. Gdy tynk mamy gotowy to smarujemy nim boki i wierzch ciasta, wyrównujemy. Jeśli zostanie nam kremu to możemy ozdobić nim górę ciasta za pomocą szprycy.
Jak wysoki jest ów torcik?
Nie mierzyłam wysokości. Raczej jest z takich średnich 😉
a jeszcze jedno pytanko, wyszedłby w tortownicy 24 czy będzie za płaski?
Nie, będzie za płaski. Dla tortownicy 24cm trzeba przygotować 1,5 porcji 👌
Wzbudził powszechny aplauz, dziękuję bardzo!
Bardzo mi miło ♥️
Polecam. Tort bardzo łatwy w wykonaniu. Obawiałam się, że może wyjść za słodki ale jest w punkt. Mięciutki i aromatyczny.
Bardzo dziękuję ♥️ Piękny 😍
A kiedy do ciasta dodajemy miód?
Razem z jajkami.
Ile dni tort wytrzymuje?
do 4-5 dni.
Tort pyszny, delikatny i puszysty. Polecam wypróbować, idealny na święta 🙂
Piękny 🤓 Bardzo dziękuję ♥️