Karpatka z truskawkami

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na klasykę kuchni polskiej w letnim wydaniu czyli karpatkę z truskawkami. Dwa blaty ciasta parzonego z aksamitnym kremem budyniowym wzbogaconym o soczyste truskawki, oprószone grubą warstwą cukru pudru - to przepis na znakomity wypiek, który zasmakuje każdemu. Ciasto z tego przepisu tworzy naprawdę duże Karpaty. A krem...mmm...to najlepszy krem budyniowy pod słońcem - z 6 żółtkami i z dodatkiem śmietany kremówki. Rozsmakujcie się w najlepszej karpatce pod słońcem 🙂

Karpatka z truskawkami

Karpatka z truskawkami

Więcej przepisów na ciasto parzone

Karpatka z truskawkami

Karpatka z truskawkami

Karpatka w letnim wydaniu - z dodatkiem truskawek.

Karpatka z truskawkami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO PARZONE:
  • 125g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 5 jajek rozmiar M,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%,
  • 6 żółtek,
  • 130g cukru (2/3 szklanki),
  • 16g cukru wanilinowego (1 opakowanie),
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 200g masła,
  • DODATKOWO:
  • 400g obranych truskawek
  • Cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO PARZONE: Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Zagotowujemy. Dodajemy mąkę. Mieszamy chwilkę do połączenia i otrzymania gładkiej konsystencji. Wyłączamy gaz i masę przekładamy do miski, studzimy. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół.

Do schłodzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy po kilkanaście sekund po każdym dodaniu. Przy ostatnim jajku dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część ciasta rozsmarowujemy na papierze w blaszce przy pomocy szpatułki. Ciasto będzie klejące, ale da się je równomiernie rozsmarować. Ciasto pieczemy około 25-28 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby ciasto nie opadło. Gdy pierwszy blat ciasta się piecze to reszta masy czeka w misce na blacie.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i po ostudzeniu wyjmujemy z blaszki. W ten sam sposób pieczemy drugą część ciasta.

Blaty ciasta parzonego przekładamy kremem. Ciasto odstawiamy na 2h do lodówki, aby krem budyniowy stwardniał. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Karpatka z truskawkami

Karpatka z truskawkami

KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 1 i ½ szklanki mleka, śmietanę kremówkę i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mleko zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy do wystudzenia przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch.

Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Dodajemy posiekane truskawki i mieszamy delikatnie szpatułką.

Pokrojone truskawki

Pokrojone truskawki

Pamiętajmy, że składniki kremu powinny być w tej samej temperaturze - wówczas krem nam się nie zwarzy.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz karpatkę z truskawkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź