Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na klasykę kuchni polskiej w letnim wydaniu czyli karpatkę z truskawkami. Dwa blaty ciasta parzonego z aksamitnym kremem budyniowym wzbogaconym o soczyste truskawki, oprószone grubą warstwą cukru pudru - to przepis na znakomity wypiek, który zasmakuje każdemu. Ciasto z tego przepisu tworzy naprawdę duże Karpaty. A krem...mmm...to najlepszy krem budyniowy pod słońcem - z 6 żółtkami i z dodatkiem śmietany kremówki. Rozsmakujcie się w najlepszej karpatce pod słońcem 🙂
Więcej przepisów na ciasto parzone
- Churros czyli hiszpańskie pączki
- Eklerki
- Ptysiowe wianki z kremem budyniowym i truskawkami
- Ptysie z kruszonką
Karpatka w letnim wydaniu - z dodatkiem truskawek.
Karpatka z truskawkami
SKŁADNIKI:
- CIASTO PARZONE:
- 125g masła,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki,
- 5 jajek rozmiar M,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- KREM BUDYNIOWY:
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%,
- 6 żółtek,
- 130g cukru (2/3 szklanki),
- 16g cukru wanilinowego (1 opakowanie),
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 200g masła,
- DODATKOWO:
- 400g obranych truskawek
- Cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO PARZONE: Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Zagotowujemy. Dodajemy mąkę. Mieszamy chwilkę do połączenia i otrzymania gładkiej konsystencji. Wyłączamy gaz i masę przekładamy do miski, studzimy. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół.
Do schłodzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy po kilkanaście sekund po każdym dodaniu. Przy ostatnim jajku dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część ciasta rozsmarowujemy na papierze w blaszce przy pomocy szpatułki. Ciasto będzie klejące, ale da się je równomiernie rozsmarować. Ciasto pieczemy około 25-28 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby ciasto nie opadło. Gdy pierwszy blat ciasta się piecze to reszta masy czeka w misce na blacie.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i po ostudzeniu wyjmujemy z blaszki. W ten sam sposób pieczemy drugą część ciasta.
Blaty ciasta parzonego przekładamy kremem. Ciasto odstawiamy na 2h do lodówki, aby krem budyniowy stwardniał. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 1 i ½ szklanki mleka, śmietanę kremówkę i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mleko zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy do wystudzenia przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch.
Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Dodajemy posiekane truskawki i mieszamy delikatnie szpatułką.
Pamiętajmy, że składniki kremu powinny być w tej samej temperaturze - wówczas krem nam się nie zwarzy.
Życzę smacznego!