Jako przedostatni przepis w Maratonie Śniadaniowym prezentuję Wam przepis na owsiankę. Kocham wszystkie owsianki i jestem otwarta na nowe wersje. Na blogu znajdziecie już przepis na owsiankę jogurtową, gotowaną na mleku z dodatkiem brzoskwiń. Ta wersja owsianki jest jeszcze bardziej fit, bo płatki owsiane gotujemy na wodzie, a nie na mleku. Jako dodatki mamy tutaj banana i borówki oraz płatki migdałowe. Owsiankę po wierzchu polewamy miodem (lub syropem klonowym, z agawy). Jeśli użyjemy dojrzałego banana wówczas możemy całkowicie pominąć słodzidło. Przy gotowaniu owsianki na wodzie nie ma problemu z kipiącym mlekiem czy przypalonym garnkiem.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 1 mały banan,
- 80g borówek amerykańskich,
- 150g jogurtu naturalnego,
- 1 niepełna szklanka wody,
- 30g płatków owsianych,
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego, syropu z agawy,
- Garść płatków migdałowych,
PRZYGOTOWANIE:
Borówki płuczemy i zostawiamy na sicie. Banana obieramy, umieszczamy w miseczce i rozgniatamy widelcem. Następnie łączymy go z jogurtem naturalnym.
W rondelku zagotowujemy niepełną szklankę wody. Wsypujemy płatki owsiane. Płatki gotujemy kilka minut tzn. do momentu aż zrobią się gęste. Płatki zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 1 minutę.
Następnie łączymy je z jogurtem i bananem, mieszamy. Na wierzch owsianki wykładamy borówki. Całość polewamy miodem i posypujemy płatkami migdałów.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Owsianka zawiera około 422kcal. W tym:
- węglowodany – 83,5g,
- białko – 12,3g,
- tłuszcz – 5,6g,
- błonnik – 4,15g.
Owsiankę proponuję podać na śniadanie.
2) Przy diecie w cukrzycy ciążowej należy pominąć słodzidło. Płatki owsiane można ugotować wcześniej, wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Można je też zalać wrzącą wodą do przykrycia i odstawić. Całą owsiankę można wtedy zjeść na zimno co obniży jej indeks glikemiczny. Owsiankę proponuję zjeść na drugie śniadanie.