Knedle można przygotować nie tylko z ziemniaków. Na moim blogu znajdziecie m.in. przepis na knedle serowe oraz knedle ziemniaczano-serowe. Do ich przygotowania świetnie sprawdzi się również kasza manna.
Przygotowanie takich knedli jest niezwykle szybkie i proste. Najpierw kaszę mannę gotujemy w mleku z dodatkiem cukru. Kasza po ugotowaniu będzie bardzo gęsta. Po wystudzeniu dodajemy do niej jajko i mąkę. Gdy ciasto mamy gotowe to następnie formujemy kuleczki wypełnione truskawkami i gotowe 😉
Do przygotowania knedli użyjmy małych truskawek wówczas kuleczki będą pięknie prezentowały się na talerzu.
SKŁADNIKI (20-25 sztuk):
- CIASTO:
- 300g kaszy manny,
- 700ml mleka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 5-10 łyżek mąki,
- DODATKOWO:
- Cukier,
- 20-25 truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki płuczemy i pozostawiamy na sitku.
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Stopniowo wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy kilka minut tzn. według przepisu na opakowaniu. Masa będzie bardzo gęsta. Po ugotowaniu mannę studzimy.
Następnie do ugotowanej kaszy manny dodajemy jajko, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na około 20-25 części. Każdą z nich rozpłaszczamy i kładziemy na środek 1 truskawkę i szczyptę cukru. Zlepiamy końce i formujemy kulkę. Knedle gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy polane śmietanką i posypane cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku, życzę smacznego
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Mąkę należy dodawać stopniowo tak, aby ciasto się nie kleiło (dlatego nie podaję dokładnej proporcji; wszystko zależy od samej kaszy).